Balladen i Mekka er første bind i en serie om hvordan samfundet og kulturen former livet for Aalborg-drengen, Henrik Bertelsen, der rives med af globaliseringen og den velstandsbølge, som rammer Danmark efter 2. verdenskrig.
Handlingen foregår i tidsrummet juli til december 1979. Henrik sidder i et godt solidt job som fuldmægtig i arbejdsministeriet. Ved siden af underviser han på Danmarks Forvaltningshøjskole og på Københavns Universitet. Holder han næsen i sporet ligger karrieren snorlige foran ham.
Men det gør han ikke.
Ud af det blå dukker der en mulighed op for at komme med i et hospitalsprojekt i Saudi-Arabien. Han griber chancen, og så ruller lavinen. Projektet griber om sig og kræver mere og mere tid.
Samtidigt etablerer Henrik bofællesskab i Nordsjælland og skal sammen med sin hustru, engelske Samantha, til Indonesien for at adoptere et barn.
Forblændet af muligheden for eventyr får Henrik ikke forholdt sig til de langsigtede konsekvenser af projektet i Saudi-Arabien, og langsomt men sikkert fanger bordet. Samantha vil under ingen omstændigheder flytte til et arabisk land, og hans egne planer går da heller ikke i den retning.
Midt i virakken får Henrik tilbudt et særdeles vellønnet job i et stort amerikansk computerfirma.