De boekhandel van Algiers
Beschrijving van het boek
De boekhandel van Algiers van Kaouther Adimi is een magistrale roman en een vurige ode aan de literatuur in een. Winnaar van de prestigieuze Prix Renaudot en de Prix du Style.
Met De boekhandel van Algiers schreef Kaouther Adimi een magnifieke en overrompelende roman. Met een voorwoord van Hakim Traïdia.
In 1935 opent de eenentwintigjarige Edmond Charlot een boekhandel in Algiers, Les Vraies Richesses. Zijn doel: mediterrane literatuur, ongeacht taal of religie, ontdekken en verspreiden. Om de opening van zijn winkel te vieren publiceert hij het eerste werk van een jonge onbekende schrijver: Albert Camus. Het is het begin van een roerige carrière, die wordt getekend door geldnood, de Tweede Wereldoorlog, Franse uitgevers die achter zijn auteurs aan zitten en de onafhankelijkheidsoorlog eind jaren vijftig.
2017: De Algerijn Ryad, even oud als Charlot destijds, heeft niets met literatuur, maar krijgt de opdracht een oude boekhandel uit te ruimen. Het blijkt lastiger dan verwacht door de bemoeienis van Abdallah, de oude rechterhand van Charlot, die de winkel als zijn thuis beschouwt.
Met De boekhandel van Algiers schreef Kaouther Adimi een ode aan de literatuur, geïnspireerd op het leven van de gepassioneerde eerste uitgever van Camus.
Winnaar van de prestigieuze Prix Renaudot des Lycéens en de Prix du Style. Tevens werd Adimi genomineerd voor de Prix Goncourt.
'En passant brengt ze een ode aan de boekhandel en de literatuur door de eeuwen heen – het maakt haar roman tot een must voor iedere leeslijst.' – NRC
‘Een magistrale roman en vurige ode aan de literatuur.’ – Le Point
‘Adimi is het nieuwe wonderkind van de literatuur.’ – Le Figaro
‘De liefde voor de literatuur en voor haar land van herkomst spat ervanaf.’ – Elle
‘In deze rijkgeschakeerde roman verbindt Adimi intellect en sensualiteit, juist dat waar de jonge Camus zelf moeite had.’ – Los Angeles Review of Books
‘Waardoor deze roman binnenkomt als een mokerslag is het feit dat Adimi de literatuur uit de onderbuik van de Franse natie – namelijk die van de kolonie aan de andere kant van de zee – tot onderwerp heeft gemaakt, en de lezer daardoor geconfronteerd worden met een stuk Franse geschiedenis die nooit verteld wordt.’ – The New York Times
'Adimi laat zien dat boeken zelfs iets doen met mensen die ze niet lezen. Daarmee is De boekhandel van Algiers een temperamentvolle reflectie op de kracht van boeken.' - Friesch Dagblad