De Flandriens
opkomst en ondergang van een wielersoort
Beschrijving van het boek
Elk jaar in de maanden maart en april komt het terug in de sportpers: het woord `Flandrien . Het wordt te pas en te onpas gebruikt, maar meestal toch met voorbijgaan aan de oorspronkelijke betekenis. Het begrip roept onvermijdelijk beelden op van knoestige kerels die onder loodzware luchten iedereen versloegen in een bikkelharde strijd, gevoerd op een eerlijke manier.
In dit boek gaat auteur Herman Chevrolet op zoek naar een antwoord op de vraag `wie en wat was nu eigenlijk een Flandrien? De uit Vlaanderen afkomstige auteur prikt feilloos door de hedendaagse mythevorming heen en neemt u als lezer mee naar de oorsprong van het begrip Flandrien.
Herman Chevrolet komt tot de ontdekking dat Karel van Wijnendaele gezien mag worden als de geestelijk vader van de Flandriens. De legendarische wielerjournalist, ploegleider, manager, organisator en grondlegger van de Ronde van Vlaanderen gebruikte de naam en faam van renners om verschillende redenen. Een daarvan was onlosmakelijk verbonden met de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.
Een andere vraag is hoe de Flandriens aan hun ontzagwekkende reputatie kwamen. Door altijd en overal te winnen? Of waren er andere redenen?
Herman Chevrolet herschrijft in De Flandriens aan de hand van nooit eerder gepubliceerde foto s en documenten de Vlaamse wielerhistorie en analyseert daarin al deze vragen, wat leidt tot verrassende (en de mythologie ondergravende) gevolgen.
Een rijkgeïllustreerd en verhelderend boek dat voor eens en altijd een eind maakt aan de mythe die Flandriens heet.