Eerste Hulp Bij Oorsuizen
Beschrijving van het boek
Theorie en praktijk: Wat is tinnitus en hoe is het te beheersen?
Oorsuizen (of 'tinnitus' wat 'gerinkel in het oor' betekent) is het horen van geluiden zonder dat er een aanwijsbare geluidsbron is. Als er wel een externe bron is en iemand daar overgevoelig op reageert, noemen we dat hyperacusis. Het komt helaas veel voor: zo'n 10 tot 15% van de mensen heeft echt last van oorsuizen. Soms leidt dat tot ziekte met ernstige slaapproblemen, angst of zelfs depressies. De auteur beschrijft dit als het tinnitussyndroom, met desastreuze gevolgen in het dagelijks leven. Dit boek geeft antwoord op de vraag wat tinnitus (en hyperacusis) is en door middel van veel praktische tips en ideeën wordt een handvat geboden om het oorsuizen te leren beheersen en in ernst terug te dringen.
'In dit boek legt Olav Wagenaar heel goed uit hoe oorsuizen ontstaat, waardoor het niet over gaat en hoe het met behulp van het biopsychosociale model is te behandelen. Hiermee geeft hij hoop aan de ongeveer één miljoen patiënten die last van oorsuizen hebben. Een aanrader voor alle patiënten en hun zorgverleners, want die weten er helaas vaak ook nog te weinig van.' - huisarts Carine den Boer, NALK
Neuropsycholoog Olav Wagenaar heeft zich elf jaar lang in het Erasmus MC gespecialiseerd in tinnitus en hyperacusis. Daarna werkte hij lange tijd in ouderenpsychiatrie en dementiezorg. Sinds 2021 werkt hij in neurorevalidatie bij Rijndam Revalidatiecentrum. Hij heeft duizenden tinnituspatiënten begeleid, ontwikkelde een patiëntencursus en een eHealth module voor tinnitus. Als freelance tinnitusconsulent adviseert en traint hij hulpverleners in de gezondheidszorg en doet hij onderzoek naar zelfhulp bij tinnitus.
Soort:
Talen:
Nederlands