In 2016 is het honderd jaar geleden dat grote delen van Nederland werden getroffen door een stormvloed. Vooral Noord-Holland, Gelderland en Overijssel kregen het hard te verduren. Deze watersnoodramp heeft uiteindelijk in 1932 geleid tot de Afsluitdijk. Sindsdien heet de Zuiderzee het IJsselmeer.
De watersnoodramp wordt in 2016 op talrijke manieren herdacht. Een ervan is de heruitgave van de populaire jeugdroman De Stem van het Water van Lydia Rood, die is uitgebracht als ebook en als hoorspel, in vijf afleveringen van ongeveer 25 minuten.
Het spannende verhaal gaat over Tijne en haar tweelingbroer Sijmen, kinderen van een visser op Marken. Sinds Sijmen met zijn vader mee de zee op gaat, is de band tussen de tweeling wat losser geworden. Dat verandert als Marken in 1916 wordt geteisterd door een overstroming. Het hele eiland loopt onder water. Tijne en Sijmen besluiten de strijd tegen het water samen tot het einde toe te voeren.
De Stem van het Water is nauw verbonden aan Lydia Rood en aan Marken. De schrijfster van veelgelezen boeken voor kinderen en volwassen woont sinds jaar en dag op dit eiland dat nu geen eiland meer is.
Voor het hoorspel tekenen onder anderen Hans van Hechten (regie), Dick van den Heuvel (script), Paul Biemans (muziek), Anneke de Vries (zang), Antoinette Dröge (opname), Toneelgroep Toetssteen (uitvoering). Het hoorspel is een project van Kunst en Cultuur Noord-Holland, Probiblio, Toneelgroep Toetssteen en Uitgeverij Leopold. Met ondersteuning van de provincie Noord-Holland.