Julkaisuaikaansa nähden rohkea ja radikaali romaani kertoo nuoren naisen vähittäisestä havahtumisesta tasa-arvon ja oman elämän tärkeyteen.
Eletään 1900-luvun alkua Saksassa. Nuori taideopiskelija Irene rakastuu komeaan, naimisissa olevaan taidehistorian professoriin Robertiin. Käy kuten usein käy: nuori nainen hylkää omat tavoitteensa ja unelmansa parisuhteen tähden. Robertin kanssa Irene kokee seksuaalisen heräämisensä, mutta myös hänen omanarvontuntonsa herää. Pitääkö hänen sietää se, ettei rakkauttaan vannova Robert jätäkään vaimoaan – vaan harrastaa jopa muitakin sivusuhteita? Lopulta Irenen on opittava seuraamaan omaa tahtoaan.
Helene Stöcker (1869–1943) oli saksalainen feministi ja pasifisti. Hän kampanjoi seksuaalivähemmistöjen, avioliiton ulkopuolella syntyneiden lasten ja naimattomien äitien oikeuksien puolesta ja pyrki abortin laillistamiseen. Stöcker oli yksi ensimmäisiä naispuolisia tohtoreita Saksassa ja pakeni natseja ja toista maailmansotaa Sveitsin, Englannin, Ruotsin, Norjan, ja Japanin kautta Yhdysvaltoihin. Häneltä julkaistiin yksi romaani ja lukuisia kantaa ottavia kirjoja ja artikkeleita.