De østgrønlandske eskimoers historie
Buchbeschreibung
I årene 1876-1885 rejste den danske søofficer Gustav Holm til Østgrønland for at udføre en række geologiske undersøgelser. Her stødte han på en lille stamme af oprindelige folk i det område, der i dag kendes som Tasiilaq. Efter et års ophold med stammen, hvor han nærstuderede deres kultur og materielle forhold, var han overbevist om, at en dansk kolonisering af området var det eneste, der kunne redde befolkningen fra dens egen undergang. De følgende år blev deres livsforhold fuldstændig omlagt, kristendommen blev indført og set igennem danske øjne fremstod kolonien som en succes.
"De østgrønlandske eskimoers historie" er et bidrag til fortællingen om danskernes møde med Østgrønland og det østgrønlandske inuitfolk. Bogens forfatter, polarforsker Ejnar Mikkelsen, beskriver hvordan samfundet omkring byen Tasiilaq har udviklet sig siden Gustav Holms ankomst til bogens udgivelse i 1934.
Værket er udgivet som et historisk dokument med samtidens sprogbrug.
Den danske polarforsker Ejnar Mikkelsen (1880-1971) dedikerede størstedelen af sit liv til Østgrønland og skrev en række bøger om sine ekspeditioner. Han var en højt begavet, stædig og vovemodig eventyrer, der gennem hele sit liv følte stor indignation over fattige og oprindelige folks fordrivelse og dårlige vilkår. Han var bare tyve år, da han drog afsted på sin første grønlandsekspedition, og siden fulgte adskillige ekspeditioner. Under en fejlslagen eftersøgningsekspedition overlevede Ejnar Mikkelsen to år i isolation, indtil han på vanviddets og sultedødens rand blev fundet af et norsk hvalfangerskib. Det skræmte ham dog ikke fra at tage afsted igen, og han kæmpede indtil sin død for at forbedre forholdene i Grønland.