De syv vise kvinder
Buchbeschreibung
Syv er et tal, der har været betragtet som et magisk eller helligt tal, og i det gamle Grækenland kunne man da også pege på syv mænd, der efter sigende var særligt vise. I det hele taget har det været mænd, der har repræsenteret visdommen eller filosofien igennem historien, og det må der en kvinde til at rette op på.
Bogen om de syv vise kvinder af idéhistoriker og forfatter Lise Søelund er svar på den provokation, og de omtalte kvinder står bestemt ikke i skyggen af vismændene, for de har både tænkt store tanker såvel som kæmpet store kampe for deres køn og medsøstre.
De filosofiske kvinder er Diotima af Mantinea, Hypatia af Alexandria, Hildegard af Bingen, Mary Wollstonecraft, Madame de Stäel, Hannah Arendt og Simone Weil, og som det anes, er de fra forskellige lande og historiske epoker, men fælles for dem er deres kærlighed til visdom.
Uddrag af bogen
Hypatia fik derfor ikke en lang filosofisk karriere, skønt hun selv anfører, at man udvikles i livet, og jo længere man færdes her, jo mere sandhed kan man lære. Hun mente desuden, at når man sætter sig ind i de lokale og nære forhold, så vil man være godt forberedt til at forstå og sætte sig ind i de fjerne og større problematikker. Det er en god øvelse at tænke og gruble over livets små tilskikkelser, for det gør en godt rustet til de store eksistentielle anliggender. Fra myreperspektiv breder man sig til helikoptersigtet. Kunstneren Rafael har medtaget Hypatia på sit billede Skolen i Athen fra Vatikanet, hvor hun er ene blandt de mange mænd.
Om forfatteren
Lise Søelund er cand.mag. i idéhistorie, har et omfattende forfatterskab bag sig med Søren Kierkegaard som speciale og er ansat på Silkeborg Bibliotek som husfilosof. Lise Søelund har gjort det til sin livsopgave at formidle eksistentielle tanker såvel mundtligt som skriftligt og er også en flittig boganmelder.