Elävänä Bulevardilla - Jari Tervo
Buchbeschreibung
WSOY julkaisi vuosina 1994–1995 Elävänä Bulevardilla -äänikirjasarjan, jossa tunnetut kirjailijat lukivat näytteitä omista teoksistaan. Kukin äänikirja oli kokoelma kirjailijan siihenastisista teksteistä: tekijän valikoimia runoja ja otteita proosasta omalla äänellä luettuina, omilla painotuksilla ja tauoilla. Sarja todistaa, että kirjailija on tekstinsä autenttinen tulkki – se, joka viime kädessä päättää, missä on runon tai proosatekstin painotus.
WSOY:n 140-vuotisjuhlavuonna 2018 sarja digitoitiin uudelleen, ja nämä rakastetut äänikirjat ovat jälleen saatavilla.
Elävänä Bulevardilla - Jari Tervo –äänikirjassa kirjailija lukee otteita teoksistaan Tuulen keinutuoli, Sillankorvassa, illansuussa, Kaistan taivasta, Muistoja Pohjolasta, Pohjan hovi, Poliisin poika sekä Siat ja naudat.
Äänikirja on ilmestynyt alun perin vuonna 1994.
Jari Tervo (s. 1959, Rovaniemi) on kahden viime vuosikymmenen luetuimpia ja arvostetuimpia suomalaisia romaanikirjailijoita, joka tunnetaan nokkelasta kielestään ja taidoistaan luoda monipolvisia ja käänteitä täynnä olevia tarinoita. Hän aloitti uransa 80-luvulla neljällä runokokoelmalla ja siirtyi proosaan teoksella Pohjan hovi (1992), jolla samalla löytyi heti 90-luvun tuotannon pääasiallinen aihepiiri: rovaniemeläiset pikkurikolliset, ryyppyremmit ja näiden edesottamusten piiriin tavalla tai toisella joutuvat tavalliset ihmiset. Poliisin pojassa (1993) on suunnitteilla pankkiryöstö, Pyhiesi yhteyteen (1995) laventaa rikollisen murhan panoraamaromaaniksi pikkukaupungin elämästä, Tuulikaappimaassa (1997) jäljitetään hourulasta karannutta veljeä ja Minun sukuni tarinassa (1999) Jari Tervon näköinen kirjailija sukeltaa sukunsa historiaan kohtalokkain tuloksin. 2000-luvulla Tervo saavutti mainetta Suomen itsenäisyyden ajan poliittista historiaa käsittelevällä romaanitrilogiallaan: Myyrä (2004), Ohrana (2006) ja Troikka (2008) perehtyivät Kekkosen vaiheisiin, Helsingin pommituksiin jatkosodan aikana ja hankkeeseen murhata Mannerheim. Teokset todistivat Tervon kyvyn paitsi puhaltaa henkeä historiallisiin tapahtumiin myös luoda uskottavia, yhtä aikaa traagisia ja hykerryttäviä hahmoja ihan mihin aikakauteen hyvänsä. Poliittista nykypäivää karnevalisoi Koljatti-satiiri (2009), jossa jäyhä pääministeri Lahnanen pitää pakolaista vankina kellarissaan. Suomen rajojen ulkopuolellekin siirtynyt Layla (2011) kuvasi kurditytön kujanjuoksua ja ihmiskaupan raadollista arkea. Syksyllä 2013 ilmestynyt romaani Esikoinen pohjaa vahvasti kirjailijan omaan lapsuuteen. Uutisvuodon vakioankkurina jo vuodesta 1998 saakka esiintyneen Jari Tervon teoksista on filmattu Poliisin poika (ohj. Tapio Piirainen, 1998) ja Pyhiesi yhteyteen -romaaniin perustuva Rikos ja rakkaus (ohj. Pekka Milonoff, 1999). Tervo on myös käsikirjoittanut televisiosarjat Mogadishu Avenue (2006) ja Moska (2011). Katajanokalla asuvan Jari Tervon perheeseen kuuluvat kirjailijavaimo Kati Tervo ja poika Kalle.