Håndlangerne
Buchbeschreibung
Det tyskbesatte Danmark var i 1944-45 kraftigt forandret i forhold til de fredelige tilstande ved ”Flødeskumsfronten” i de første besættelsesår. Efter den tyske aktion imod det danske politi i september 1944 blev Hipokorpset oprettet som besættelsesmagtens danske hjælpepoliti. Snart blev Hipo synonymt med vold og terror.
Håndlangerne kaster lys over Hipos optrevlinger af modstandsgrupper og hensynsløse skyderier i København og viser et langt tættere samarbejde mellem Hipo og tysk politi end hidtil antaget. Samtidig er bogen historien om en lille gruppe danskere, der på grund af ideologi, opportunisme eller social nød endte med at kæmpe for nazismen til det sidste – alt imens Hitlertyskland brød sammen i kaos.
Håndlangerne er en kortlægning af et ekstremistisk miljø og dets rødder i dansk nazisme og Schalburgkorpset, men er også et opgør med nogle af myterne om mennesker og modstandsbekæmpelse i Hipo.
Om forfatteren:
Henrik Lundtofte, historiker og arkivleder ved Historisk Samling fra Besættelsestiden i Esbjerg. Forfatter til ”Gestapo! Tysk politi og terror i Danmark 1940-45” samt til artikler i antologier, tidsskrifter og leksika om modstandsbekæmpelse og opinion under besættelsen. Har redigeret antologien ”Samarbejde og sabotage. Seks mænd 1940-45” og er medredaktør af ”War and Society in Scandinavia 1914-1950.” Anmelder desuden bøger om Anden Verdenskrig i Politiken.