Het verleden is voor later
Buchbeschreibung
Amsterdam, juli 1943. De pasgeboren Robbie wordt tijdens de piek van de razzia’s door juffrouw Silverbaum uit het Joodse getto gesmokkeld.
Marc Herzberg wil aanvankelijk niets weten over zijn familiegeschiedenis. ‘Bij mij stopt de oorlog,’ heeft hij zich ooit voorgenomen. Als hij per ongeluk stuit op een goed gedocumenteerd dossier over zijn vaders naoorlogse jeugd en in dezelfde periode de oma van zijn vrouw oorlogsverhalen begint te vertellen, is hij zijn gevoelens niet langer de baas. De moeilijke premature geboorte van zijn dochter zet de relatie met zijn vader verder op scherp.
In Het verleden is voor later wisselt het perspectief telkens tussen een ‘onwetende’ oorlogswees tijdens de wederopbouw en het hectische hedendaagse leven van Marc Herzberg. In deze roman schildert Hompes een aangrijpend beeld van de schaduwen die de Shoah op de levens van personen uit drie generaties werpt: op een oorlogswees die stabiliteit en liefde zoekt, een consultant worstelend met hechtingsproblemen en een verzetsheldin die door schuldgevoelens wordt overmand.
'Onze kindertijd reikt verder dan onze herinneringen; hij omvat ook de verhalen die we stilzwijgend met ons meedragen.'- Femmetje de Wind
'Hompes vertelt op knappe en ontroerende wijze over een ongelooflijke, waargebeurde samenkomst van gebeurtenissen. Het verleden is voor later beschrijft de desastreuze intergenerationele uitwerking van de Shoah, maar is tegelijk een hoopvolle roman over de kansen voor de derde generatie om zich hiervan te bevrijden.' - Judith Fanto