21 tankar om det 21:a århundradet
Om bogen
Vi har tämjt naturen, byggt samhällen och gjort enorma framsteg inom vetenskap och teknologi. Men vet vi verkligen vad vi ska göra av allt detta? Mycket snart måste vi bestämma hur vi ska använda all vår makt - innan ridån går ned för vårt släkte.
I succéboken Sapiens utredde Yuval Noah Harari mänsklighetens förflutna. Uppföljaren Homo deus profeterade om den avlägsna framtiden. I denna bok intresserar han sig för vår samtids 21 mest omedelbara utmaningar, bland dem terrorism, miljö, övervakning, ojämlikhet, globalisering, arbetslöshet, desinformation och krig.
Trots hastiga förändringar och undergångstoner visar Harari vikten av att behålla sans och förnuft, både som kollektiv och som individer. Än kan utbildning och filosofi hjälpa oss. Än finns möjligheter att förstå den värld vi har skapat!
När de stora berättelserna tynat bort är det inte klassisk faktakunskap skolan bör förmedla så mycket som förmågan att orientera sig i en tid där det okända är det nya normala. Samt: ”en sammanhängande bild av kosmos”. Det är också i den andan [Harari] skriver, han vill få läsaren att urskilja de stora rörelserna under och bakom världens stigande kaos.
DN
Den israeliska historikern Yuval Noah Harari äger förmågan att undvika de grundläggande misstagen. Harari är ohotad mästare i den genre som på engelska brukar kallas "big history" - att skildra historien i de stora dragen.
SvD
På sitt typiskt pedagogiska och lättöverskådliga vis lägger Harari upp sin dialog med läsaren som en serie frågeställningar som gradvis vecklas ut och som alla visar sig vara tätt sammanlänkade.
Upsala Nya Tidning
Det är tankeväckande. Det är utmanande och uppfordrande. Harari är måste-läsning för alla som på djupet intresserar sig för både klimatfrågor, teknikfrågor och etikfrågor.
Dagen