Abigél
Om bogen
Av författaren till den hyllade Dörren.
I samma stund som Gina klev över tröskeln befann hon sig i en annan värld, den värld som skulle bli hennes hem och som skulle komma att förändra hennes tillvaro lika radikalt som när ett barn kommer till världen eller en döende ger upp andan.
Andra världskriget i Ungern, 1943. Gina, dotter till general Vitay, tvingas ta farväl av sitt hem och de människor hon älskar mest när hennes far skickar iväg henne till en avlägsen internatskola i den lilla byn Árkod. Förfärad över institutionens grymma och strikta regler hamnar hon i konflikt med sina studiekamrater, gör uppror mot sina lärare och finner sig snart helt utfryst - hon bestämmer sig för att fly. Fångad och återförd ser Gina ingen annan utväg än att anförtro sitt öde åt den legendariska Abigél den klassiska statyn av en kvinna med en urna som står i skolans trädgård. Kanske borde hon också skriva ett brev till Abigél, som alltid hjälper dem som har det svårt?
Abigél - historien om den egensinniga tonåringen som växer upp under andra världskriget - är den mest älskade av Magda Szabós böcker i hennes hemland Ungern. En fängslande berättelse full av hemligheter och oavlåtlig spänning.
"En laddad, intim berättelse som briljant skildrar ungdomlig oskuld insnärjd i dödligt hot ... Magikern Szabó blottar i ett och samma ögonblick tidsanda, historia och mänsklig dårskap, allt skymtat genom ett barns klara ögon."
Wall Street Journal
"Den här oemotståndliga uppväxtskildringen av Szabó, som släpptes 1970 ... är en fröjd. Gina Vitay, den egensinniga, bortskämda huvudpersonen, påminner om Jane Austens Emma ... Szabó förenar de psykologiska insikter som läsaren lär känna igen från hennes roman Dörren med en handling som för tankarna till Harry Potter. Gina är en av Szabós finaste skapelser."
Publishers Weekly
"En rebellisk tonåring, som avskärmats från omvärlden på en internatskola under andra världskriget, konfronterar hemligheter, lögner och faror ... Angelägna moraliska frågor ligger till grund för ett fängslande mysterium."
Kirkus