De euro
Om bogen
Twintig jaar geleden, op 7 februari 1992, ondertekenden de Europese regeringsleiders het 'Verdrag van Maastricht', waarmee de invoering van de euro definitief werd. De euro zou monetaire eenheid en economische harmonisatie brengen. In plaats daarvan heeft de munt de Europese Unie in een ernstige financiële crisis gestort en een kloof tussen de eurolanden veroorzaakt.
Hoe kijken de toenmalige hoofdrolspelers nu tegen de monetaire unie aan? Roel Janssen ging in gesprek met ministers en topambtenaren die verantwoordelijk waren voor de totstandkoming van het verdrag: premier Ruud Lubbers, minister van Financiën Wim Kok, minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek, de Belgische premier Wilfried Martens, thesauriergeneraal Cees Maas en directeur van De Nederlandsche Bank André Szász.
In een terugblik onthullen zij wat er achter de schermen plaatsvond. Ze vertellen over de verwachtingen die ze koesterden, over de tekortkomingen in het verdrag en over de ontwikkelingen die tot de huidige crisis hebben geleid. Ze geven ook aan hoe het twintig jaar na 'Maastricht' verder moet om de toekomst van de euro zeker te stellen. Een verhelderend en onthullend relaas, opgetekend door Roel Janssen, die in 1991 voor NRC Handelsblad verslag deed van de eurotop in Maastricht.