De stille kracht
Om bogen
De klassieker ‘De stille kracht’, uitgegeven in 1900, behoort tot een van de grootste romans uit de Nederlandse literatuur. Auteur Louis Couperus beschrijft hoe de lokale bevolking in het gekoloniseerde Nederlands-Indië zich op geheimzinnige en onverklaarbare wijze zich verzet tegen het Nederlandse bewind.
De lezer maakt kennis met de Nederlandse bestuurder Van Oudijck, die jarenlang de lokale rituelen en tradities verwerpt. Maar op een dag laten de Indische stille krachten van zich horen... Er duiken vage schimmen op, plots breken glazen en verandert de kleur van zijn whisky. Hoe lang kan Van Oudijck deze signalen nog negeren?
Louis Couperus (1863-1923) is een van de belangrijkste auteurs uit de Nederlandse geschiedenis die voornamelijk bekend werd door zijn psychologische romans ‘Eline Vere’ (1889), ‘Noodlot’ (1890) en ‘De stille kracht’ (1900). In zijn romans, die tot op de dag van vandaag nog populair zijn en worden geprezen, schetst Couperus een realistisch beeld van wat er speelde in de Nederlandse samenleving aan het eind van de negentiende eeuw,
Zo werd ‘De stille kracht’ verwerkt tot een televisieserie in 1974, die door miljoenen mensen werd bekeken. In 2015 maakte Ivo van Hove ook een interactieve theatervoorstelling van deze klassieker. Een ander werk, ‘Noodlot’, werd getransformeerd tot televisieserie met niemand minder dan Jeroen Krabbé, Walter van der Kamp, Lex van Delden en Linda van Dyck in de hoofdrollen.