De Tien van Renesse
een eiland in oorlogstijd
Om bogen
75-jaar bevrijding!<
br/>
Een waargebeurd, dramatisch oorlogsverhaal dat verteld móét worden
Leen Jonker en Tannetje van Wouwe trouwen op 15 december 1939 in Brouwershaven op Schouwen en Duiveland. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en gaat Leen bij het verzet. Na vier lange jaren onderdrukt te zijn door de Duitsers, wenst hij een beter leven voor zijn gezin en wil hij vrij zijn.
Samen met zijn broer, een aantal Engelse piloten en verzetsmensen wil hij ontsnappen van het geïsoleerd liggende eiland om op het vijf kilometer verderop gelegen Noord-Beveland de geallieerden te gaan helpen. Wat dat voor consequenties heeft, hadden de mannen nooit kunnen voorzien. Tien Zeeuwse mannen en een Armeense officier - die weet te ontsnappen - worden opgepakt. De vergelding van de bezetters is verschrikkelijk: de mannen worden gemarteld en tijdens een Standgericht veroordeeld tot ophanging. Hun vrouwen, kinderen en familieleden worden daarna verdreven uit hun huizen.
Wat ging aan dit drama vooraf? Wie verraadde hen? Waarom ging het mis? En wat gebeurde er met de gedupeerde gezinnen? Het ophangen van de 'Tien van Renesse' op 10 december 1944 is een van de represailles door de Duitsers in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een feit dat we nimmer mogen vergeten. Tot op de dag van vandaag worden de 'Tien van Renesse' nog elk jaar op het eiland herdacht.
In De Tien van Renesse reconstrueert Ellen De Vriend de gebeurtenissen aan de hand van getuigenverhoren, archiefstukken en gesprekken met nabestaanden en betrokkenen. Duidelijk wordt dat de oorlog niet alleen voor militairen en onze voorouders verstrekkende gevolgen heeft gehad, maar ook voor hun nabestaanden.
Ellen De Vriend schrijft al twintig jaar. In 1998 schreef ze haar eerste boek. Daarna volgden verhalenbundels en een aantal reisboeken. Haar thrillerdebuut verscheen in 2013. Ook schrijft ze als journaliste voor diverse kranten en magazines en heeft ze een eigen tekstbureau.