Flicka genom sekel
Om bogen
Anna Hansdatter, som levde i början av 1600-talet, står som symbol för denna roman av Elsi Rydsjö. En träskulptur av Anne återfinns i Sankt Petri kyrka i Malmö.
Den fattiga och föräldralösa Anne togs tillsammans med sin syster om hand av rådman Engelbret Friis, som gav flickorna uppfostran och utbildning, och när Anne blev giftasvuxen tog han henne till sin hustru. Ingen vet hur hennes liv hade gestaltat sig om inte Engelbret kommit i hennes väg. Trehundra år efter det att bilden snidades står Elsebet Berggren, kvinnoläkare i Malmö och hustru till lektor Hilding Berggren, och betraktar Anne Hansdatter Friis och hennes gåtfulla ansikte. Är det sina sentida medsystrar Anne tänker på, och anar hon deras öden? Sekel har gått, men ännu föds många barn oönskade och ovälkomna, med mödrar som i många fall varken kan eller vill ta hand om dem. Fortfarande finns också änglamakerskor som hjälper sådana olycksbarn från livet, och alltför ofta mister också de unga mödrarna livet genom deras slarv och oskicklighet. Också Elsebets familj drabbas, när hennes sextonårige styvson i sitt unga oförstånd gör en ung flicka med barn. Detta slutar i katastrof utan att Elsebet fått någon möjlighet att ingripa. Alla tragiska kvinnoöden Elsebet som läkare kommer i kontakt med berör henne djupt, och genom den unge styvsonens olycksbringande förvillelse har hon nu också personligen kommit mycket nära en ung kvinnas olycksöde. Hon har hört talas om pastorsfrun Anna Isbergs och polismästarfrun Louise Westessons mödrahem i Fosie och beslutar sig nu att vid sidan av sin praktik delta i arbetet där så mycket hon kan för att lindra och hjälpa.
Flicka genom sekel är en gripande roman om kvinnor som så sent som under 1900-talets början var helt beroende av sina män och deras sociala status. Den ogifta kvinnan fick kämpa hårt för att på egen hand skapa sig en dräglig tillvaro, men alla förmådde inte kämpa emot tidens fördomar och förtryck.