Folk och rövare
Om bogen
Världen är en skoningslös plats. Vi får följa Tomas under hans ojämna kamp att finna sin plats i tillvaron. Motgångar är till för att övervinnas. Framgångarna väntar runt hörnet. Folk och rövare innehåller tolv noveller med ett skiftande persongalleri. Det finns en längtan bort men personerna som är skildrade med värme och humor kan inte koderna. Det är ett gåtfullt folk där händelserna skapar reglerna. Problem uppstår och enkla lösningar bestäms. Den starkes rätt gäller. Som under en bilresa där den kraftfulle ledaren fastslår ordningen och droger och nojor ligger som en osynlig bakgrund och skymmer sikten. De omedelbara njutningarna styr personernas handlingar och morgondagen finns inte.
Utdrag ur En vandring i solen:
Det femte blåljuset för natten svepte förbi på Värmdövägen och Tomas flyttade sina fötter långsamt för att inte synas. Han stod bakom en av bensinmackarna mitt emot Lugnets industriområde och använde en av bensinpumparna som skydd. Han hade nu stått här i säkert fyra timmar och ömsom kollat ut mot Värmdövägen, ömsom över på andra sidan vägen från Johanneshov.
Klockan tolv på natten, fem timmar tidigare, kom han inrullande med bensinstopp precis vid macken utan vare sig pengar eller bensin. Däremot hade han knark i byxlinningen och pump och kanyl under instrumentpanelen. Obekymrad om sin utsatta belägenhet, knuffade han in bilen bakom mackens lilla kontorshus.
Utdrag ur författaren Stig Larssons efterord om Per-Arne Wahlstedts debut Folk och rövare:
Det finns böcker som det vore en orätt om de inte blev utgivna. En orätt kanske inte främst mot författaren utan mot läsarna, de framtida läsarna. Att Per-Arne Wahlstedts Folk och rövare tillhör den kategorin beror på två saker. Han beskriver en värld som mig veterligen aldrig riktigt har gestaltats: Tjackpundarvärlden i Stockholm. Okej, Birgitta Stenbergs Rapport från 1969 måste man väl säga gör det. Men här blir perspektivet annorlunda. Kanske, slår det mig, för att det är en man som skriver. Boken domineras inte alls av offrets utsatthet, all denna snutnoja och de ständigt blyvita himlarna.
Själv uppfattar jag det som att Wahlstedt har en egen röst. Det finns ett personligt tilltal i Folk och rövare . Per-Arne Wahlstedt växte upp i Nynäshamn och Uppsala. Han studerade sociologi och ekonomi på Uppsala universitet men idrotten var hans stora intresse och han utövade på elitnivå flera sporter: Fotboll, bandy, rugby, tennis, ishockey och squash. Som fotbollsspelare spelade han i allsvenskan för Sirius och AIK. Under flera år arbetade han som gymnastiklärare och startade parallellt Gottsunda boxningsklubb. Han drev under ett par år Kraftverket i Uppsala, ett ungdomshus likt Fryshuset och är utbildad terapeut i kognitiv beteendeterapi. Idag läser han idéhistoria och filosofi vid Stockholms Universitet.