Hammarbymordet
Om bogen
En mörk decemberkväll år 1913 kom apotekare Hallbergsson i Hammarby rusande från apotekslokalerna på nedre botten uppför trappan till sin bostad. Han slängde igen tamburdörren efter sig och bad de andra hålla igen den, "för det är en galning därnere". Sedan föll han ihop. Barnjungfrun skickades efter hjälp, men nere i den halvmörka förstugan invecklades hon i en vild brottningskamp med en man med "svarta hemska" ögon, som tillfogade henne flera knivstyng, innan hon lyckades slita sig lös och rusa ut. När hjälpen kom, var främlingen försvunnen och apotekaren låg död.
Detta är i korta drag vad som hände vid det s. k. Hammarbymordet, en av vårt lands olösta kriminalgåtor, som flera gånger har satt polisens spårhundar och rättvisans maskineri i rörelse och fått svenska folket att lidelsefullt ta parti för eller emot.
Yngve Lyttkens har i denna volym tagit upp fallet till förnyad granskning. Han låter oss följa polisens fumliga undersökningar, vilka ledde till att två italienska musikanter häktades, och den därpå följande långa rättegången, där sensationerna duggade och där inte minst försvarsadvokatens skarpa kritik av polisutredningen upprörde allmänheten. Författaren redogör för händelserna elva år senare, då Hammarbymordet åter blev aktuellt i samband med Are Waerlands bok När länkarna brista, vilket resulterade i ett uppseendeväckande tryckfrihetsmål och en förnyad polisutredning. Livfullt och medryckande berättar Yngve Lyttkens om denna undersökning, som efter ett långvarigt arbete förde in på ett slutgiltigt och övertygande spår.