Handbok för psykon : att leva med psykisk ohälsa
Om bogen
Dåre, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, psykisk hälsa, funkis, funktionssätt, galen, problem med nerverna, tokstolle, såna där. Kärt barn har många namn. Jag föredrar att kalla oss för psykon, det är både gulligt och lätt att säga. Dessutom tycker jag att det är hög tid att reclaima det ordet!
Psykisk ohälsa är det vanligaste hälsoproblemet i Sverige. Ungefär var fjärde svensk är ett psyko, även om jag är beredd att argumentera för att detta gäller mer eller mindre alla. Trots det är det något vi sällan pratar om, vilket gör det svårt att få tag på information, tips och råd. Därför har jag skrivit den här boken.
Boken beskriver lagar och rättigheter som är bra att känna till, tips på hur du tar dig ut på arbetsmarknaden, organiserar ditt liv, är förälder och accepterar din situation. Den innehåller listor på kända psykon som har gjort skillnad, bra mat och hur du kan ändra ditt beteende. Det finns till och med en lista på hur du skriver listor.
Oavsett om du redan är ett världsvant psyko eller om du nyss fått en diagnos, är anhörig eller jobbar med människor som inte mår bra kan du ha nytta av mina tips och råd.
/Författaren Tove Lundin
I Handbok för psykon - att leva med psykisk ohälsa tar Tove Lundin upp ett tungt och svårt ämne med värme, humor och glimten i ögat. Hon berättar med ett inifrånperspektiv och har stor förståelse för vad som kan ställa till med problem, och hur man övervinner dem.
Tove Lundin (född 1981) är frilansjournalist, föreläsare och jobbar med patientinflytande inom psykiatrin. Hon har jobbat med psykiatrifrågor sedan 2012 bland annat genom att föreläsa om adhd från ett inifrånperspektiv, vara ambassadör för riksförbundet Hjärnkoll, blogga och skriva artiklar om psykisk ohälsa.