Kohtalokas silta
Arnhem 1944
Om bogen
"Saatamme olla etenemässä yhden sillan liian pitkälle."
Toisen maailmansodan suurimman laskuvarjo-operaation tavoitteena oli yllättää saksalaiset, ottaa haltuun Alankomaiden suuret sillat ja avata tie Berliiniin. Liittoutuneiden uhkarohkeasta suunnitelmasta seurasi massiivinen sotilaallinen ja inhimillinen katastrofi.
Noustuaan maihin Normandiassa liittoutuneet ryhtyivät valtavassa maahanlaskuoperaatiossa uskaliaaseen yritykseen edetä silta kerrallaan vallattujen Alankomaiden halki natsi-Saksan sydänmaille. Liittoutuneiden 1. laskuvarjoarmeijan varakomentajan Frederick Browningin epäilys liian pitkälle etenemisestä kävi kuitenkin toteen, ja operaatio Kauppapuutarhan epäonnistumisesta tuli yksi toisen maailmansodan tunnetuimmista takaiskuista. Epäonnistumisen hinta oli hirvittävä etenkin hollantilaisille, jotka olivat riskeeranneet kaiken auttaakseen liittoutuneita. Saksalaisten säälimättömät kostotoimet jatkuivat aina sodan loppuun saakka. Maailman luetuin sotahistorioitsija Antony Beevor on tarttunut Yksi silta liikaa -klassikkoelokuvastakin tunnettuun aiheeseen ja kuvaa tuoreimmassa teoksessaan Kohtalokas silta — Arnhem 1944 operaation todelliset tapahtumat mukaansatempaavasti ja henkeäsalpaavan jännittävästi.
Entinen brittiarmeijan upseeri Antony Beevor (s. 1946) on keskittynyt 1900-luvun sotahistoriaan ja saanut teoksistaan useita palkintoja. Hänen kirjojaan on käännetty yli 30 kielelle ja myyty maailmalla yli viisi miljoonaa kappaletta.