Komma bort
Om bogen
1960 landar 14-årige Lennart i Sverige för gott. Tiden som missionärsbarn i Kongo är slut och "hemma" blir Drott, ett hem för missionärsbarn som ligger på Lidingö.
En fristående fortsättning till Längta hem som tillsammans med denna uppföljare är en fängslande självbiografisk berättelse om att aldrig riktigt höra hemma någonstans.
Komma bort är en direkt fortsättning på den självbiografiska boken Längta hem som kom ut 2003 och som handlade om Lennart Hagerfors barndom i Kongo där hans föräldrar var verksamma som missionärer.
Nu är det 60-tal, Lennart har just fyllt 14 och kommit hem till Sverige för gott. Liksom sina äldre syskon placeras han på Drott, Svenska missionsförbundets hem för missionärsbarn, som ligger på Lidingö. Han börjar i svensk realskola. Det är dags att lämna barndomen och bli en riktig svensk tonåring. Målet är att äntligen bli precis som alla andra.
Han försöker anpassa sig så gott han kan, ändrar sitt utseende, sitt sätt att tala och vara. Anstormningen av intryck blir så stor att det nästan blir kortslutning. Överlevnadsstrategin blir att göra sig okänslig.
Att vara "drottare" på överklassens Lidingö medför större svårigheter än den unge Lennart kunnat förutse.
Dessutom smyger sig puberteten på, mer komplicerad än väntat.
Om livet i Kongo till stor del präglades av att alltid känna sig och se ut som en främmande, så är det ännu svårare i hemlandet Sverige där han ständigt känner främlingskap till både människor och vardag. Och Kongo, med barndomens magiska ting och heliga platser går samtidigt förlorat. Det blir sex år av darrig skolgång och anpassning.
Inte förrän efter värnplikten och inträdet på universitet öppnar sig världen. Det är också då han upptäcker litteraturen och sin vilja att bli författare.