Kun emme mitään muuta voi
Om bogen
“Olen kiitollinen. Todella olen. Tansania huokuu kuumaa hehkua edessäni ja tunnen olevani turvassa. Olen lähtenyt kahdenkymmenen asteen pakkasista Satakunnan Sammakkajärveltä yli kolmenkymmenen asteen kuumuuteen, jota opettelen nyt sietämään Julius Nyereren lentokentällä Dar es Salaamissa. Ylitän rajan. Kiitän taas. Asante, asante sana. Näin Maija Kaikuluoto pääsee Tansaniaan.”
Aurinkoinen Tansania on kaunis, yhteisöllinen ja polttavan kuuma maa. Tansanialaisten naisten ja tyttöjen arki saattaa kuitenkin törmätä haitallisiin perinteisiin, joita ystävällisyyttä ja naurua ihaileva turisti ei näe.
Lakitieteitä opiskeleva masai-nainen Rose ja suomalainen Maija tutustuvat toisiinsa Morogorossa. Rosella on edessään avioliitto masai-miehen kuudenneksi vaimoksi. Sitä hän ei halua. Tapaaminen johdattaa Maijan ympärileikkausperinteiden äärelle. Oman epäselvän elämäntilanteensa vuoksi Maijan on vaikea keskittyä hankkimaan tietoa, jota hän tarvitsee tyttöjen sukuelinten silpomista koskevan tutkimuksensa tekemiseen.
Kirjassa tehdään sukellus suomalaisesta poikkeavaan kulttuuriin, jossa ihminen on sama tunteineen ja unelmineen. Tansania hehkuu, metelöi ja soi ympärillä. Kirjan tarina on mielikuvituksen tuotetta, mutta sen elementit perustuvat todellisuuteen. Initiaatiomenot ovat vaiettu aihe, joka koskettaa myös suomalaista yhteiskuntaa ja terveydenhuoltoa.
Irja Aro-Heinilä on kirjailija, luokanopettaja, pappi ja teologian tohtori. Hän on työskennellyt opettajana Tansaniassa ja Keniassa. Aro-Heinilä on ollut mukana rakentamassa naisten ja tyttöjen turvakotia, Kimbiliota, Tansanian Morogoroon.