När tusen eldar slickar himlen
Om bogen
Kina har länge drömt om det stora språnget. Nu har man efter många år tagit det. Omvärlden tittar på med häpnad och förvirring. Hur är detta möjligt? Vad kommer det att leda till?
Det som idag pågår i Kina är ett drama av episka proportioner. Den snabbaste moderniseringen, den värsta miljöförstöringen, den största skövlingen av historiska kulturarv under mänsklighetens senaste århundraden. Det kommer att dröja länge innan vi förstår betydelsen av detta.
Ola Wong är svensk journalist och författare med kinesiska rötter och bosatt i Shanghai. Därmed har han lysande förutsättningar när det gäler att träffa människor och förstå vad som sker i det som synes ske.
Han reser runt till de nya, våldsamt expansiva industrizonerna. Han besöker tiomiljonerstäder som vi knappt har hört namnet på. Han uppsöker landsbygdsområden där bara de äldsta och de yngsta är kvar sedan alla andra dragit till fabrikerna och där barnen träffar sina föräldrar högst en gång om året.
Vår föreställning om Kina är ett likhetens samhälle. I boken framträder i stället ett kontrasternas land. Inte minst mellan fattiga och rika. Ett land som tar efter väst. Men där också en ny och allt starkare självkänsla gror. När t.ex. Rolling Stones gav konsert i Shanghai var det en mediahändelse i väst, men i Kina var det få som brydde sig. Vem intresserar sig för ett gammalt rockband när man ska bli störst och rikast i världen?