Satiirinen vaelluskertomus taloussotien jälkeisessä Suomessa.
Kusti Ukkokulta Paasikivi lukitsee mopedinsa metsätien varteen ja lähtee rahjustamaan pientä polkua, pitkälle marssilleen. Hänellä on takanaan tehdaskonserninsa vuosia kestänyt saneeraus ja kivulias organisaatiouudistus. Jäljellä on enää yksi huoli: kenestä olisi elämäntyön jatkajaksi, kun lapset yksi kerrallaan pettävät isänsä unelmat?
Viivytystaisteluaan käyvä Ukko on epätoivoinen mies: käy kunnian päälle sairastaa tappavaa tautia ja voida pahoin hyvinvointiyhteiskunnan siivellä. Sokea Reetta neuvonantajanaan Ukon on jatkettava pohdiskelevaa matkaansa niin kauan kuin satunnaisen taivaltajan sankarihauta on kaivamatta, testamentti jättämättä.
Jussi Kylätasku kylvää mielipiteidensä sirpalepommeja muun muassa Euroopan unionin Molokin kitaan hukatusta suomalaisen työn laadusta ja vallankahvaan tarttuneesta yleisahneudesta.
Romaani ilmestyi alun perin vuonna 2004.
Jussi Kylätaskun (1943–2005) kirjallinen ura alkoi runokokoelmasta Kosketuskohdat (1966). Hän kirjoitti lukuisia näytelmiä, jotka perustuivat todellisiin tapahtumiin, esimerkiksi näytelmä Runar ja Kyllikki (1974) on saanut aiheensa Kyllikki Saaren ja Tulilahden murhista. Lisäksi Kylätasku kirjoitti kuunnelmia ja elokuvakäsikirjoituksia. Romaani Pieni polku metsän halki vie (2004) jäi hänen viimeiseksi teoksekseen.