Sirkkelisirkus
Om bogen
Romaani lapsesta elämän sirkkelissä.
Mitja Sikow on puolikasakka Emil Sikowin ja karjalaistyttö Sylvin poika. Perheeseen kuuluu myös Emilin veli, pirtukuningas Saska, joka suistetaan vallasta mutta aina vain jaksaa naurattaa naisia.
Perheen tie kulkeutuu Helsinkiin, seppä Antonin taloon, ja siitä se alkaa. Ensin tapellaan kunnon tappelukset ja sitten juodaan viinaa ja vannotaan ystävyyttä. Anton opettaa nuorelle Mitjalle, miten naista kasvatetaan – kasvatettava nainen taas kasvattaa Mitjaa hellyyteen ja rakkauteen. Mitjan äiti pelkää, miten hurjaluonteinen poika pärjää maailmassa. Mutta Mitja pärjää. Hirtehishuumori, inhimillinen lämpö, väkivalta, hyvyys ja hellyys kietoutuvat toisiinsa Mitjan elämässä. Ja on Mitjalla muutakin. Hän seurustelee Marskin, Jeesuksen, Piispa Henrikin pään ja Lallin kanssa, myös Ava Gardner on kuvassa mukana ja tietysti kenraalieversti Lothar Rendulic, Lapin tuhooja jolle Mitja lausuu valittuja sanoja. Mitjan elämä ei ole helppoa mutta se on värikästä, ajoittain suloista. Mitjan ja Sikowin perheen elämä on sellaista, minkä harvat kokevat, vielä harvemmat haluaisivat kokea mutta mistä monet niin mielellään kuulevat kerrottavan.
Sirkkelisirkus on Sinkkosen viimeinen romaani vuodelta 1975.
”Sirkkelisirkus on kuin Kalervo Palsan maalaus tai elämä ylipäätään – saatanan karu mutta kosminen. Näyttämönään toimivasta aikakaudesta huolimatta ikuisuusaiheita käsittelevä.”
Perttu Häkkinen, Keskisuomalainen (2018)
Lassi Sinkkosen (1937–1976) pääteoksena pidetään romaania Solveigin laulu (1970), joka on nähty myös lukuisina teatterisovituksina ja tv-sarjana ja jonka henkilöt jatkavat elämäänsä romaanissa Solveig ja Jussi (1973). Rosotyylisen mutta herkän työläisproosan lisäksi Sinkkonen ehti lyhyen elämänsä aikana julkaista viisi runokokoelmaa. Niissä liikutaan humoristisen arkirealismin lisäksi muun muassa pasifistissa ja eksistentiaalisissa pohdinnoissa.