Storebror
Om bogen
Det senaste årets mest uppmärksammade isländska kriminaldebut
»En bladvändare som bara blir mer och mer spännande ända fram till den hisnande finalen.« Ingalill Mosander, Aftonbladet
»Skuli Sigurdsson har skrivit en intensiv, mörk och suggestiv psykologisk roman som stannar kvar efteråt. Högsta betyg!« I min bokhylla
»Storebror är riktigt bra.« Boksniffaren
En svartklädd maskerad person har överfallit och brutalt misshandlat en joggare i ett friluftsområde i Reykjavík. Journalisten Emil Þorsteinsson och hans kollega Magnea Ísaksdóttir börjar gräva i fallet. Emil har källor inom polisen, och Magnea har en användbar kontakt inom akutsjukvården. De misstänker snart att det inte rör sig om ett enstaka fall, utan är ett i en rad av liknande mord. Gemensamt är att offren fått meddelanden fasthäftade på bröstet, med ord som »Våldtäktsman« och »Pedofil«. Paret skriver en första artikel som väcker stor uppmärksamhet.
Gärningsmannen får snart namnet Storebror och den samlade jakten präglas av maktkamp, dels på tidningen - där chefredaktören motsätter sig Emils och Magneas publiceringar - men också inom Reykjavík-polisen, där den erfarne kriminalaren Héðinn frånkopplas fallet när han vill undersöka en möjlig läcka från polisens sida, om personer dömda för sexualbrott.
Storebror är en av de senaste årens mest uppmärksammade isländska deckardebuter. En intensiv, psykologisk berättelse om hämnd och rättvisa, kärlek och saknad, våld och gamla synder. I översättning av Arvid Nordh.
SKÚLI SIGURÐSSON är en isländsk kriminalförfattare och advokat, som även arbetat med journalism och humanitärt arbete inom FN. Storebror [Stóri broðir, 2022] är hans hyllade debutroman och vinnaren av 2023 års upplaga av Islands största deckarpris, Bloddroppen. Storebror adapteras nu också för TV av det isländska produktionsbolaget Act 4.
»En riktigt spännande bok som jag varmt kan rekommendera.« Stinas böcker
»En riktigt läsvärd spänningsroman.« Kapprakt
»En bra och trovärdig mix av kapitel om förövarna, tillbakablickar och journalisternas arbete.« Bibbloagneta