Stridens skönhet och sorg 1918 : första världskrigets sista år i 88 korta kapitel
Om bogen
Det är välskrivet, det är vackert, och det är oändligt sorgligt. Peter Englund är inte bara en kunnig historiker, han är också en ytterst kapabel berättare som skapar stämning med några få ord.
Vimmerby Tidning
En storslagen mosaik bestående av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev.
Upsala Nya Tidning
Det femte och avslutande bandet i Peter Englunds unika serie om första världskriget, berättad utifrån en mosaik av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev, har nu nått krigets sista och på många vis mest dramatiska år - 1918.
I början av året har Tyskland oddsen på sin sida. Ryssland är utslaget ur kriget och de styrande i Berlin satsar allt på ett kort: att genom en enorm offensiv i väst tvinga Frankrike och Storbritannien till fred. Men det måste gå fort, innan USA på allvar hinner blanda sig i konflikten. De allierade hoppas på att hålla ut, och räknar kallt med att kriget ska pågå till minst 1919. Resultatet blev en serie blodiga bataljer. Länge såg det ut som om Tyskland faktiskt skulle vinna. Men så kom vändningen, oväntad för många.
Denna volym, som i likhet med de tidigare försetts med sällan eller aldrig visade fotografier och nyritade kartor, avrundas med en redogörelse för de fyrtio medverkandes omständigheter vid krigsslutet.
Det är välskrivet, det är vackert, och det är oändligt sorgligt. Peter Englund är inte bara en kunnig historiker, han är också en ytterst kapabel berättare som skapar stämning med några få ord. Alla lukter och ljud stiger upp från boksidorna.
Vimmerby Tidning
Stridens skönhet och sorg, 1914- 1918 är mycket läsvärda böcker. Peter Englund har också förmågan att popularisera, han skriver ett klart och enkelt språk, ofta av skönlitterär kvalitet. Ett storartat historiskt och litterärt verk!
Smålänningen
Historia på marknivå som känns viktigare än någonsin./.../ Han rör sig sömlöst mellan de som var på plats (oftast markerat genom ingångsorden ”Samma dag …” eller ”Samtidigt…”) och stannar i ögonhöjd hos de som såg.
Göteborg-Posten
Det som för Peter Englund från början var ett experiment i historieskrivning har nu fullbordats till något som är bestående historieskrivning. Med en ledig prosa och ett välutvecklat sinne för dramatiken i det lilla tar han läsaren med sig bakom den storpolitiska scenen, ner i vardagslivets skrymslen, i fasorna. Där allt bokstavligen handlar om liv eller död.
Svenska Dagbladet
En storslagen mosaik bestående av ögonvittnesskildringar, dagboksanteckningar och brev.
Upsala Nya Tidning
I förordet betecknar Englund böckerna om världskriget som "ett lekfullt experiment i historieskrivning". Man måste säga att det varit framgångsrikt. Det är god litteratur och förmedlar en stark tidskänsla, egenskaper som inte är självklara i traditionell historieskrivning.
Östra Småland
Englund för historien tillbaka till individerna, de subjektiva upplevelserna. Människorna blir inte statistik, men olika blickar på samma sak kan ge närmevärden, som tillsammans skapar historisk sanning – med temperament.
Expressen
Peter Englund skriver som vanligt en koncentrerad och snudd på poetisk prosa – men den stora behållningen är de stämningar och känslor som läsningen ger. Varje liv kan kokas ned till en mängd enskilda minnen. Detta är några människors minnen av det första världskriget. Boken innehåller även ett stort antal bilder – en del i färg – som i alla fall jag finner stort värde i.
Forskning och Framsteg
Ett mästerverk.
BTJ