Stulen musik : nazisternas plundringar och musik som motstånd
Om bogen
"en fantastisk bok"
David Lagercrantz, Expressen
"Fem Historievärldar av fem möjliga. Rekommenderas varmt!"
Bo Eriksson, historiker
Stulen musik är det avslutande kapitlet i Anders Rydells trilogi om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget, efter de hyllade Plundrarna och Boktjuvarna.
I boken får vi följa ett antal judiska musiker, såsom Wanda Landowska, Arthur Rubinstein, Władysław Szpilman, Shony Braun och Alma Rosé, från mellankrigstidens vibrerande musikliv till nazisternas förföljelse, flykt och Förintelsen. Parallellt berättas om musikens roll i Tredje riket och den omfattande och systematiska plundringen av tiotusentals instrument, manuskript och böcker.
Specialkommandot Sonderstab Musik ledde jakten på Europas främsta musikskatter, ovärderliga instrument och manuskript av mästare som Bach, Mozart och Beethoven. Bara i Paris stals över 8 000 flyglar och pianon från judiska hem. Plundringen dirigerades av den nazistiske musikhistorikern Herbert Gerigk, med det ideologiska målet att utplåna det judiska inflytandet över den europeiska musiken.
Genom sin trilogi skapar Anders Rydell en fördjupande berättelse om detta brott och dess långtgående följder. Om hur plundring användes för att beröva människor på kultur, språk och identitet. Stulen musik är en berättelse om nazisternas försök att tysta sina offer, men också om musik som motståndshandling.
"Rydells skildring av världshistoriens största stöldturné är imponerande."
Owe Nilsson, Göteborgs-Posten
"Starkt och känsligt om hur de judiska musikerna jagades (...) Anders Rydell kryper nära sina utvalda musiker och följer dem på deras skakiga flykt undan ondskan. Häri ligger bokens styrka och bultande hjärta."
Camilla Lundberg, Dagens Nyheter
"Drabbande bok om hur Förintelsen påverkade Europas musikliv."
Tobias Lund, Sydsvenskan
"Medryckande och levande"
Rikard Flyckt, Jönköpings-Posten
”Hans bok är ett stycke musikhistoria.”
Göran Elgemyr, Nyhetsmagasinet Fokus
”Bara detta att tvingas lämna från sig sin fiol. Den djupa kränkningen i det, och hur musiker försökte gömma sina instrument, sälja dem, lista dem som något annat. Det är hjärtskärande, och säger mer än hundra filosofier om musikens väsen. Styrkan i "Stulen musik" är å ena sidan redogörelsen av vidden - ett storskaligt rån, som författaren formulerar det."
Sofia Lilly Jönsson, Svenska Dagbladet