Susikoira
Om bogen
Kun kultakuume riehuu 1890-luvulla Yukonin armottomassa erämaassa Kanadassa, Valkohammas-niminen susikoira alkaa kesyyntyä. Teos on kirjoitettu pääosin susikoiran näkökulmasta, ja siinä käsitellään sekä ihmisen että eläimen väkivaltaista ja armotonta maailmaa. Elämä on loputonta, ankaraa selviytymistaistelua, jossa joko tapetaan tai tullaan tapetuksi. "Susikoira" on kuin peili – käänteinen tarina kirjailija Jack Londonin tunnetuimmasta romaanista "Erämaan kutsu". Ensimmäisen kerran "Susikoira" filmatisoitiin vuonna 1925 ja viimeisimpänä sitä versioi Netflix vuonna 2018.
Jack London (1876–1916) syntyi San Franciscossa. 15-vuotiaasta saakka hänen oli selvittävä omillaan huonosti palkatuissa töissä, kuten kullankaivajana Pohjois-Amerikan erämaassa. Myöhemmin London palasi takaisin Kaliforniaan ja alkoi työskennellä lehtimiehenä ja kirjailijana. Lyhyeksi jääneen elämänsä aikana Londonista tuli sekä rikas että kuuluisa Yukon-aiheisilla romaaneillaan, kuten "Erämaan kutsu" (1903) ja "Susikoira" (1906). Hän kuvasi sivilisoituneen maailman laidalla elävien elämää taisteluna elämästä ja kuolemasta. Omiin kokemuksiinsa perustuen, elämästä yhteiskunnan pohjalla, hän kirjoitti teoksensa "Kadotuksen kansa" (1903) sekä dystopisen romaaninsa "Rautakorko" (1907), joka käsittelee häikäilemättömien kapitalistien ja alas poljettujen ihmisten välistä taistelua.
Jack London on yksi maailman käännetyimmistä amerikkalaiskirjailijoista – joitakin hänen teoksistaan on käännetty 70 eri kielelle. Urallaan London kirjoitti yli 50 kaunokirjallista teosta, tietokirjoja, satoja novelleja sekä useita artikkeleita ja esseitä.