Työmiehen vaimo
Om bogen
Vahva kannanotto tasa-arvoon.
"Teidän lakinne ja oikeutenne, hahaha – Niitähän minun pitikin ampua!"
Työmiehen vaimo on näytelmän muotoon kirjoitettu teos, joka kertoo ahkeran Johannan ja hänen hulttiomiehensä tarinan. Kolmanneksi päähenkilöksi kohoaa romanityttö Homsantuu, joka ei suostu yhteiskunnan tuomittavaksi. Miesten ylivalta, köyhälistön kurjuus ja lakien puutteellisuus asettuvat teoksessa ankaran kritiikin kohteiksi.
Työmiehen vaimo oli ensimmäinen suomenkielinen näytelmä, joka keskittyi kaupunkilaistyöläisten kuvaamiseen.
Teos on osa 12 klassikkoa -sarjaa. Lukijat äänestivät 12 rakkainta teosta WSOY:n 140-vuotisesta historiasta, ja nämä kirjat ilmestyvät Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi juhlapainoksina, joiden kansisuunnittelusta vastaavat Suomen eturivin taiteilijat. Työmiehen vaimon kannen on suunnitellut Anu Tuominen.
Minna Canth (1844 –1897) oli kirjailija, lehtinainen, yhteiskunnallinen vaikuttaja, uusien kansainvälisten aatteiden ja kulttuurivirtausten välittäjä, seitsenlapsisen perheen yksinhuoltaja ja liikenainen. Hänestä tuli kirjallisuutemme uudistaja ja suomalaisen realismin uranuurtaja. Hän otti rohkeasti osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kirjailijana että lehtinaisena.