Värmlänningarna : F. A. Dahlgrens sorglustiga sång-, tal- och dansspel har legat till grund för denna roman
Om bogen
Ett av Sveriges mest spelade teaterstycke är Värmlänningarna, som hade premiär på Kungliga teatern i Stockholm den 27 mars 1846. Dess författare, Fredrik August Dahlgren, föddes 1816 och växte upp på den berömda värmländska gården Ransäter. Han var arkivman och språkforskare samt blev medlem av Svenska Akademien 1871. Förutom framgångarna med Värmlänningarna blev han omåttligt populär med bland annat visan ”Å jänta å ja”, som än idag lever kvar med sitt ”varmlandske tongmåle”.
Sigge Stark har skrivit Värmlänningarna som roman, en romantisk, utpräglad svensk eller rättare sagt värmländsk skildring, där Erik och Anna och Löpar-Nisse och alla de andra naturligtvis är med, men som ger mycket mer än vad en läsning av själva skådespelet kan ge.
Sigge Stark var Sveriges mest lästa författare. Med en rekordproduktion på över 100 romaner och otaliga noveller har hon trollbundit generationer av svenska läsare i alla åldrar. Hennes böcker kännetecknas av kärlek, förvecklingar och dramatik, men är också skildringar av människors tillvaro under flera decennier. Bakom pseudonymen Sigge Stark fanns författaren och djurälskaren Signe Björnberg (1896–1964).