De mänskliga rättigheternas väg : genom historien och litteraturen
Description of book
När Ove Bring, professor i folkrätt, vill sammanfatta de mänskliga rättigheternas historia väljer han att inte bara betrakta historiska skeenden utan också impulser från skönlitterära författare. Hans resa börjar i tvåflodslandet och slutar med en blick mot framtiden utifrån den arabiska våren, tortyrens återkomst, al Qaida och Guantánamo.
Ove Bring skildrar de mänskliga rättigheternas utveckling genom historien, från forntida kulturer i Orienten via antikens Grekland och Rom till upplysningen och liberalismen i Västerlandet och vidare in i vår egen tid med FN-dokument, internationella domstolar och frivilligorganisationer. Det är en resa genom den politiska idéhistorien, delvis också genom skönlitteraturen, nämligen när författare förmedlat människorättsliga värderingar och reagerat mot orättvisor och förtryck. Det är en berättelse som visar att alla kulturer, inte enbart den västerländska, har lämnat sina bidrag.
I modern tid har rättsutvecklingen varit betydande, men kulturrelativism, Muhammedteckningar och terroristbekämpning har lett till spänningar mellan Nord och Syd och mellan statssuveränitet och medborgerlig frihet.
»Ett gigantiskt verk... Spännande att läsa och tala om.«
Studio Ett
»Brings bok är banbrytande, som ett försök att granska alla de impulser från olika håll, som har lett fram vår tids idéer om en sekulär naturrätt... En "bibel" i min bokhylla, som jag kommer att återvända till många gånger.«
AnnaPia Åhslund, Hallands nyheter
»Ove Brings omfattande monografi skiljer sig från flera andra böcker inom genren genom sin geografiska bredd och långa historiska linjer... Ett av de mest värdefulla inslagen i Brings bok är hans diskussion av skönlitteraturens roll i tänkandet och engagemanget kring de mänskliga rättigheterna.«
Hans Ingvar Roth, Svenska Dagbladet
»Ambitiös genomgång ... Bring plockar upp betydelsefulla personer.«
Amanda Svensson, Expressen
»Det finns många böcker om mänskliga rättigheter, men få så omfattande som professorn i folkrätt Ove Brings senaste bok ... väl värd att läsa.«
Christoffer Dahlin, Borås Tidning
»En läsvärd genomgång.«
Per Ewert, Dagen
»Ove Bring (berättar) med en imponerande lärdom ... Boken är en guldgruva för alla etiskt och politiskt intresserade.«
»En välskriven sammanställning av de mänskliga rättigheternas utveckling. Boken erbjuder 700 sidor tät historiebeskrivning, litterära referenser och klarläggande resonemang, och är trots sitt omfång både spännande och engagerande.«
Johanna Wiklund, Världshorisont
»Boken bygger på flera decenniers forskning. Men det är också en noggrant argumenterad exposé över nästan hela mänsklighetens tänkande kring staten, gruppen, individen och rätten. En liknande intellektuell resa i tid och rum har tidigare ingen svensk gjort.«
Per Jönsson, Axess