Portada de libro para Saksalainen sikakoira

Saksalainen sikakoira

Descripción del libro

Sukutarina ja romaani suomalaisuudesta, juutalaisuudesta, saksalaisuudesta.

Rehtori ja voimistelunopettaja Mauri Pertuskalla todetaan keuhkosyöpä. Elinaikaa on vähän, selvittämättömiä asioita paljon. Pertuska saa käsiinsä isänsä 30-luvulla kirjoittaman päiväkirjan, joka kertoo liikemies- ja sirkustaiteilijaisän värikkäistä vuosista Saksassa.

Mauri irtisanoutuu työstään ja matkustaa pieneen Eggenaun kaupunkiin entisen Itä-Saksan puolella toivoen, että hänen elämänsä palapelin puuttuvat osat loksahtavat paikalleen tuossa uinuvassa kaupungissa. Apunaan matkalla Pertuskalla on vain tutkijan mieli – ja pistooli. Kosto on oleva hänen.

Daniel Katz on kirjassaan tavoittanut tyylien kirjon, joka on suomalaisessa kirjallisuudessa perin harvinainen: hän taittaa arkipäiväisistä huomioista suoraan isoihin maailmakatsomuksellisiin ongelmiin. Mikään ei ole Katzille liian pientä eikä kohtuuttoman suurta – tuloksena on nautittavan sakeaa proosaa.

Saksalainen sikakoira ilmestyi alun perin vuonna 1992.

Daniel Katz (s. 1938) on suomenjuutalainen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu romaaneja, yksi epäromaani, novelleja, näytelmiä, radiokuunnelmia ja televisiosarjoja.

Katzin teoksille on ominaista huumori, fabulointi, fantasia, yllättävät juonenkäänteet ja villi mielikuvitus, minkä vuoksi häntä on kutsuttu suomalaisen kertomakirjallisuuden väriläiskäksi. 1990-luvulla Katz kuvasi ansiokkaasti Euroopan muutoksia, kuten romaanissa Saksalainen sikakoira.

Katz on saanut kirjallisuuden valtionpalkinnon, J. H. Erkon palkinnon ja Pro Finlandia -mitalin. Romaani Laituri matkalla mereen (2001) oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Katzin teoksia on ilmestytnyt myös saksaksi, ruotsiksi, viroksi, unkariksi ja tšekiksi.

Autor/a.Daniel Katz