DE UDSATTE
Tietoa kirjasta
Handlingen udspiller sig på en kommunal arbejdsplads, hvor man støtter borgere med psykiske lidelser i deres eget hjem.
En ung kvinde tager sit eget liv, pressen får fat i historien og kommer med en række voldsomme beskyldninger mod kommunen. Dette sætter en lavine af hændelser i gang og afdækker en række modsætninger, som iklædt forskellige psykologiske ideologier ender fatalt for hovedpersonen Bent og hans team.
Hvor rummelig skal en medarbejder være, og hvad gør man, hvis man ikke kan døje en kollega, er centrale temaer i fortællingen. Hjælpeløsheden hos hjælperne såvel som hos brugerne blotlægges.
Romanen er en klaustrofobisk skildring af en verden, som mange har en mening om, men som de færreste kender til.
Uddrag af bogen
– Det er helt vanvittigt, det du siger, Ida, afbryder jeg – kan du ikke huske, hvordan stemningen …
– Jeg gider ikke tale på en måde, hvor du beskylder mig for at være vanvittig, vrisser hun og gør sig klar til at gå.
– Ja o.k., beklager mit sprogbrug, siger jeg og bliver helt bange for hendes voldsomme reaktion, mens hun forlader kontoret uden at sige noget.
Jeg skriver tre linjer af det notat, så begynder jeg at ryste, ligesom jeg fryser, og mit bryst snører sig sammen. Det er, som om alle synes, jeg er et forfærdeligt menneske, som man ikke hilser på og kan beskylde for alt muligt. Jeg sidder bare og kigger ud i luften. Så får jeg øje på en seddel på opslagstavlen, som Erik engang har sat op, der står: ”Du aner ikke, hvor rasende du er … ”
Om forfatteren
Bjarne Elm (f. 1958) har siden 1982 boet i Århus. Han er bl.a. uddannet socialpædagog og har et sidefag i psykologi. Han er optaget af de psykologiske spil mellem mennesker og har været underviser og i en del år arbejdet inden for forsorgsområdet og psykiatrien. Bjarne Elm har tidligere udgivet romanen Besættelse.