Den røde grevinde
Tietoa kirjasta
Vinder af den store svenske fagbogspris Augustprisen 2010.
I DEN RØDE GREVINDE skriver den svenske historiker Yvonne Hirdmans sin mors biografi – en anderledes biografi og en anderledes beretning om Europas historie.
Det er historien om Charlotte Hirdman, en grevinde, som blev født i Estland under efterdønningerne af den første russiske revolution, og som levede sine barndomsår under Første Verdenskrig i udkanten af Østrig-Ungarn med østfronten uhyggeligt tæt på. Hun blev gift med en ludfattig baltisk greve og levede det vilde liv i Weimarrepublikkens Berlin, hun forelskede sig i en tysk kommunist og flygtede til Moskva med ham for at undslippe Hitlertyskland. Og hun var en af dem, der slap ud af Sovjetrusland under Stalins store terror. Hun var flygtning i Paris og kom til Sverige i sidste øjeblik – omkring nytår 1940.
Charlotte Hirdman levede i det stormhærgede Europa i en af de mest interessante, farlige og omskiftelige perioder i historien, og det er denne historie, forfatteren skriver ved at fortælle sin mors historie: Vores eget Europa med revolutioner, to verdenskrige, overflod og fattigdom, ideologier, utryghed og forandring.
YVONNE HIRDMAN (f. 1943) er professor i historie ved Stockholms Universitet og kan bedst karakteriseres som Sveriges rigskvindehistoriker. Fra sit første professorat i kvindehistorie lancerede hun i 1986 en teori om køn og magt, som via den første svenske magtudredning blev det teoretiske afsæt for den internationalt toneangivende svenske ligestillingspolitik.
"Med "Den röda grevinnan. En europæisk historia" sætter den svenske kønshistoriker Yvonne Hirdman endnu engang nye standarder for nordisk kønsforskning. Denne gang med en biografi om hendes egen mor, Charlotte Hirdman. En historie lige til en blockbuster løftet op på et højt akademisk niveau, men skrevet rørende som en græsk tragedie og spændende som en krimi".
– Jytte Larsen, Kvinfos Webmagasin
Kategoriat:
Muoto:
Kielet:
tanska