Historiens største panserslag
Tietoa kirjasta
Egentlig hadde Adolf Hitler innsett at den tyske hæren ikke lenger var i stand til å kjempe effektivt. Wehrmacht manglet menn, kanoner og stridsvogner, og Luftwaffe hadde ikke råd til å miste flere fly. Da Hitler i februar 1943 fløy til sitt fremskutte hovedkvarter i Ukraina, kom han derfor med et tydelig budskap: Den tyske hæren skulle ikke lenger gå på offensiven. Det kommende året skulle den i stedet forsvare stillingene og la Den røde armé slite seg ut med nytteløse angrep.
Slik gikk det ikke. På møtet i Ukraina pekte Hitlers generaler på et sårbart punkt i frontlinjen der hundretusener av fiendens soldater kunne sperres inne. Slik ville russerne bli svekket før de innledet sommeroffensiven. Etter flere uker i tenkeboksen lot Føreren seg overtale, og så tok han en skjebnesvanger beslutning: Alle krefter skulle settes inn ved frontlinjen, og Den røde armé skulle omringes ved byen Kursk 500 kilometer sørvest for Moskva.
De neste månedene satte både Wehrmacht og Den røde armé alt inn på å vinne det kommende slaget ved Kursk. Tusenvis av russere bygde ugjennomtrengelige forsvarslinjer, mens tyske enheter fraktet hundrevis av nyutviklede Tiger-stridsvogner og Wespe-kanoner frem til frontlinjen. 5. juli 1943 brøt omsider sovjetisk artilleri stillheten i den varme russiske sommernatten. Slaget om Kursk var i gang, og i løpet av uken som kom, ville det bli avgjort hvem som senere kom til å vinne andre verdenskrig.
«Europa i flammer» er en fengslende serie som består av tolv spennende, dramatiske, sanne historier om fortidens kamper og strider. Få vite mer om andre verdenskrig, om de modige soldatene som forsvarte sine hjemland, om lidelsene som man opplevde hverdagslig. Er du nysgjerrig etter å lære mer om blant annet Nordens historie, Storbritannias slag eller invasjonen av Normandie? Bli med da gjennom «Europa i flammer» og slokk din kunnskapstørst.
All verdens historie tar deg med på en halsbrekkende reise til fortiden, slik at du kan ta del i historiens største begivenheter. Bli med tilbake i tiden – til frontlinjene under andre verdenskrig, vikingenes herjing og egypternes gudedyrkelse. All verdens historie er for dem som vil vite mer om fortidens spennende og dramatiske begivenheter.
Kielet:
norja