Leven na Uruzgan
Tietoa kirjasta
Iets meer dan een week geleden reed hij nog een patrouille met zijn opvolger. Ze hadden staan wachten tot de IED die ze net op tijd hadden gevonden onschadelijk gemaakt was. Op diezelfde manier hadden ze afgelopen nacht, op een verlaten en verbrokkelde asfaltweg, naast een hek staan wachten op hun vlucht naar Nederland. Nerveus hadden ze elkaar lopen uitdagen. Er werd wat geduwd, getrokken, geslagen en gelachen om de gespeelde opstootjes, tot het ging vervelen. Vik had zich een soort vluchteling gevoel die wachtte op een stel corrupte douanebeambten die hem over het hek zouden helpen en aan boord van een vliegtuig naar het Westen zouden smokkelen. In het vliegtuig had Vik van de zenuwen niet echt kunnen slapen en was hij maar met zijn iPod gaan spelen.
Zenuwachtig keek hij in de auto om zich heen. Zijn voeten duwden zijn lichaam stevig in de stoel en gespannen hield hij de beugel van de deur in zijn handen. De afgelopen maanden had hij geen last gehad van ander verkeer en reden ze zelden harder dan veertig. Lot keek hem bevreemd aan.
`Is er iets?
`Niks, antwoordde Vik. `Ik ben dit gewoon niet meer gewend, dat is alles.
Fragment uit Leven na Uruzgan
Leven na Uruzgan is het rauwe, aangrijpende verhaal van een Nederlandse soldaat die na een heftige missie in Uruzgan opnieuw zijn weg moet vinden in de maatschappij. Tegen een achtergrond van niet-begrijpende familie en collegas die niet meer hetzelfde zijn als voor de missie gaat Vik de Wildt op zoek naar de antwoorden en vooral zichzelf.
Over Soldaat in Uruzgan:
`Een spervuur aan feiten en observaties. Sterke observaties, want er ontgaat Roelen weinig.
NRC Handelsblad
`In de reeks boeken die inmiddels over deze missie zijn verschenen, blinkt Soldaat in Uruzgan uit door zijn rauwheid en directheid. Dichterbij komen we niet snel.
Het Parool
`Een soepel geschreven, boeiend ooggetuigenverslag.
Elsevier
Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij. Dit resulteerde in zijn debuut Soldaat in Uruzgan (40.000 exemplaren verkocht). Naast zijn reguliere werkzaamheden geeft Niels ook lezingen en trainingen op het gebied van leiderschap en het maken van keuzes.