Raoul Wallenberg : hjälten som försvann
Tietoa kirjasta
Ingen modern svensk är så välkänd utomlands som Raoul Wallenberg. Han ingrep på ett avgörande sätt i den stora europeiska tragedi som utspelade sig mitt i Europa – förintelsen. Han räddade direkt och indirekt omkring 100 000 judar undan döden.
Ingenting i Raoul Wallenbergs liv pekade på att han skulle bli en hjälte. Men i juni 1944 fick han ett svårt uppdrag som skulle förändra hans liv: att rädda så många av Ungerns hotade judar som möjligt. Hela hans märkliga insats ägde rum mellan den 9 juli 1944 och 17 januari 1945. Han var då 32 år gammal. När Sovjetunionen befriade Budapest i januari 1945 var Wallenbergs uppdrag avslutat. Då greps han av den hemliga polisen NKVD och försvann i Stalins oöverskådliga system av fångläger som kallas Gulag. Vi vet än idag inte vad som hände Raoul Wallenberg.
Dag Sebastian Ahlander debuterade 1997 med Kristina – Drottningen som gjorde som hon ville. 1998 kom Karl XIV Johan – Den franske soldaten som blev kung av Sverige, 1999 Birgitta – Flickan från Finsta som blev helgon i Rom och 2000 Alfred Nobel – Från fattiglapp till Nobelpris.
Om Karl XIV Johan skrev Kristin Hallberg i DN bl.a. "Diplomaten Dag Sebastian Ahlander har skrivit en intressant bok om den förste Bernadotten. Det är imponerande att kunna göra en så livfull och läsvärd skildring av en till synes så tråkig person som Karl XIV Johan… Liksom boken om drottning Kristina har denna bok många användningsområden, inte minst som högläsningsbok med potential till verkligt intressanta samtal."