Ryssland och kriget om historien
Tietoa kirjasta
Rysslands krig mot Ukraina tog oss med överraskning. Men bara en snabb blick på Rysslands historia borde gjort oss mindre förvånade: Krig och våld har varit ryssarnas ständiga följeslagare.
Konflikterna handlar, nu som förr, till stor del om tolkningen av historien. Att så få historiker skildrat landets historia och historiebruk förvånar. Därför är denna bok, skriven av historieprofessor Klas-Göran Karlsson, nödvändig läsning för alla som vill förstå Rysslands vägval.
Här skildras Rysslands hela historia och hur den använts av ryssarna – förhärligats, förbättrats, förvanskats, förtigits, förnekats. Boken går tillbaka till Kievriket på 800-talet, och med en direkt svensk koppling, eftersom ryssar ivrigt motsäger faktumet att östslaverna tog hjälp av svenska vikingar med att bygga upp sitt rike. Därifrån passerar vi lika kontroversiella grupper såsom mongoler, bysantiner och västvurmande kejsare, till de helt avgörande omvälvningarna 1917 och 1991, som också hunnit åberopas i alla tänkbara sammanhang och versioner.
Slutsatsen är tydlig: Historia är ett vapen. Tolkningar och bruk av det förflutna mobiliserar ryssar för och rättfärdigar det historiekrig som Putin och hans maktapparat på 2020-talet för mot sitt grannland och mot hela västvärlden.