Sara : i liv och text
Tietoa kirjasta
I snart ett halvt sekel har Sara Lidman haft en central ställning i det intellektuella och kulturella livet i Sverige; som litterär språkförnyare och som gnistrande och förargelseväckande kvinna med egen och ljudande röst. Det är en händelse när vi nu äntligen får läsa den första samlade framställningen om hennes liv och verk. Birgitta Holm har haft tillgång till hela det rika källmaterialet och till författarens egna minnen och kommentarer; hennes bok är ett porträtt av Sara Lidman i helfigur.
Med utgångspunkt i en av de fattigaste folkgrupperna i Sverige, i en västerbottnisk småbrukarby, gjorde Sara Lidman århundradets debut 1953 med romanen Tjärdalen, karakteriserad som en "stilistisk eruption". Därifrån tog hon steget ut i världen, för att längre fram med Jernbaneeposet komma tillbaka till byn. Birgitta Holm följer denna tredelning av hennes liv, och hennes bok blir på så vis också en skildring av svensk nittonhundratalshistoria ur sociala, ideologiska och kulturella aspekter. Men framför allt skänker den en fascinerande inblick i den konstnärliga tillkomstprocessen; hur intryck och idéer förenas med privata böjelser och skapar den väv som en text är.
Birgitta Holm är docent i litteraturvetenskap och har länge verkat som essäist och kritiker. Tidigare böcker har behandlat Gösta Oswald, Fredrika Bremer och Selma Lagerlöf.