Ubåtjakt i Atlanteren
Tietoa kirjasta
Det er et ofte glemt faktum at 2. verdenskrigs viktigste slag ikke ble utkjempet på Normandies strender eller i Stalingrads ruiner. Det ble i stedet utkjempet på Atlanterhavets bølger og i dypet under det skummende havet, hvor tyske ubåt prøvde å «sulte» Storbritannia til overgivelse ved å avskjære livsviktige forsyninger av mat og materiell.
I dag er det stort sett umulig å se spor etter slaget som kostet livet til over 100 000 soldater og sjømenn, for skipsvrakene ligger på Atlanterhavets havbunn eller er for lengst rustet vekk. Derfor kan det være vanskelig å forstå betydningen av slaget om Atlanteren som raste i alle krigens seks år, men var mest usikkert inntil 1941. Flåteherredømme i Atlanteren og dermed Storbritannias overlevelse og frihet var alt avgjørende. Uten en base på de britiske øyene ville de allierte ikke kunne ha bombet Tysklands industri. Uten en base på de engelske øyene ville de allierte ikke kunne ha sikret landgangen i Normandie og åpnet Vestfronten i Europa. Uten en base på de britiske øyene ville de allierte ikke kunne ha forsynt både den russiske, britiske og amerikanske hæren med våpen og materiell, og krigen på kontinentet ville ha vært nesten umulig å vinne. Flåteherredømme i Atlanteren var det alt avgjørende fundamentet for nedkjempningen av Det Tredje rike.
Selv om britene og særlig Churchill fryktet et nederlag til den tyske ubåtflåten, var seieren aldri for alvor i fare. Men den kom med en høy pris for de tyske ulvekoblene hadde kun én tanke i hodet: å senke flere fraktskip enn de allierte verftene kunne produsere – selv med døden til følge. Denne tyske kamikazetankegang skulle koste tusener av menn, kvinner og barn livet, innen britisk sporingsteknologi ble så avansert, at de tyske ubåtene endte som jaget vilt.
Hva det var på spill, kan du læse om i Ubåtjagt i Atlanteren, hvor du kan følge noen av krigens mest dramatiske hendelser fortalt av de menn, kvinner og barn, som opplevde et av 2.verdenskrigs mest skremmende, utmattende og langvarige slag.
«Europa i flammer» er en fengslende serie som består av tolv spennende, dramatiske, sanne historier om fortidens kamper og strider. Få vite mer om andre verdenskrig, om de modige soldatene som forsvarte sine hjemland, om lidelsene som man opplevde hverdagslig. Er du nysgjerrig etter å lære mer om blant annet Nordens historie, Storbritannias slag eller invasjonen av Normandie? Bli med da gjennom «Europa i flammer» og slokk din kunnskapstørst.
All verdens historie tar deg med på en halsbrekkende reise til fortiden, slik at du kan ta del i historiens største begivenheter. Bli med tilbake i tiden – til frontlinjene under andre verdenskrig, vikingenes herjing og egypternes gudedyrkelse. All verdens historie er for dem som vil vite mer om fortidens spennende og dramatiske begivenheter.
Kielet:
norja