Vejen hjem – fra livet i krig til livet i fred
Tietoa kirjasta
Danmark har i årtier været en krigsførende nation og ført en fremadstormende udenrigspolitik ved at udsende danske soldater til en håndfuld brændpunkter i verden. Denne bog er en ung soldats historie om at blive trænet til krig, blive udsendt til Irak som befalingsmand og livvagt i Militærpolitiet, søge selvindsigt ved patruljekursus hos Jægerkorpset og efterfølgende finde ’vejen hjem’ igen.
Bogen handler om at skulle finde mening i oplevelserne og bruge dem konstruktivt og har to hovedformål: at hjælpe nuværende og tidligere soldater med at finde mening i deres oplevelser og at øge forståelsen i samfundet for veteraner og PTSD (posttraumatisk stresstilstand), som et større antal nuværende og tidligere danske soldater dagligt kæmper med.
Som tidligere udsendt er Frederik Strange stolt af Danmarks bidrag, men samtidig utilfreds med den måde, vi behandler vores veteraner på, når de kommer hjem.
Uddrag af bogen
Vi kunne høre helikopteren, lang tid før vi kunne se den. Motorerne hvinede, og den tog et skarpt sving for så at finde ro 15 m over Iraks ørken. Vi kunne nu klart se den mod nattehimlen. Rotorbladene slog små gnister i mørket, når de ramte sandpartiklerne i den støvede ørkenluft. […]
En af mine gamle gymnasiekammerater kom hen og tog mig i skulderen og spurgte, hvad jeg egentlig stod og lavede. Jeg vågnede ligesom op og var tilbage i virkeligheden på Østerbro. Jeg stod lidt og kiggede på nytårsraketterne, der steg til vejrs mod den sorte nattehimmel over København.
Om forfatteren
Frederik Strange er tidligere professionel soldat og befalingsmand i Militærpolitiet og Den Kongelige Livgardes stående styrke og har bl.a. været udsendt til Irak i 2006 og 2007. Han har efter tiden i Forsvaret taget to mastergrader i management/økonomi og arbejder nu med ledelse og strategi i det danske erhvervsliv. Vejen hjem er hans debutudgivelse.