Under en ångbåtsresa mellan Stockholm och Lidköping förälskar sig glasmästardottern Sara och sergeanten Albert i varandra. Sara vill inte gifta sig, men önskar att de ska leva med varandra ändå.
Det går an [1839] av Carl Jonas Love Almqvist är en av svensk litteraturs mest omdiskuterade kärleksromaner. Boken väckte stor, långvarig debatt på sin tid, på grund av dess ställningstagande mot äktenskapet och mot det skråväsende som gjorde kvinnan ekonomiskt livegen. Romanen befäste Almqvists rykte som o- eller amoralisk folkförförare och socialt stod den honom dyrt.
I dag hör romanen till våra allra största klassiker.
CARL JONAS LOVE ALMQVIST [1793–1866] är en av svensk litteraturs mest originella författare. Romantiker, realist, tidig feminist och radikal inte minst som aktivt verkande för allmän rösträtt. Hans mest kända verk är den historiska romanfantasin om mordet på Gustav III, Drottningens juvelsmycke [1834], och den samhällsomstörtande kärleksromanen Det går an [1839], i vars kölvatten det uppstod en hel »Det går an«-litteratur och som omintetgjorde Almqvists civila karriär i Sverige.