Modstandsgruppen Hvidsten
Et af besættelsestidens mest dramatiske kapitler
Description of book
»Måske er vi i en nøddeskal det vågnende Danmark« – Niels Fiil, medlem af Hvidstengruppen, henrettet 29. juni 1944 i Ryvangen, 24 år gammel.
HVIDSTENGRUPPEN blev taget af tyskerne den 11. marts 1944 efter et års omfattende modstandsarbejde. Otte mand blev dømt til døden ved en nazikrigsret i Dagmarhus, og den 29. juni genlød skuddene i Ryvangen. Dagen efter begyndte Folkestrejken – danskere i titusindvis gik på gaden i åben modstand mod den tyske besættelsesmagt, og den danske ære, som så længe var tabt, syntes omsider reddet.
MODSTANDSGRUPPEN HVIDSTEN er baseret på beretninger fra overlevende medlemmer af Hvidstengruppen og på de dødsdømtes sidste bevægende breve. Alt dette har bogens forfatter Jørgen Røjelhaft adgang til – han var selv fremtrædende medlem af en anden legendarisk modstandsgruppe, Holger Danske, og kendte folkene fra Hvidsten personligt. De våben og sprængsto¬ er, Hvidstengruppen modtog og fordelte, blev blandt andet brugt ved den store sabotageaktion mod Langåbroerne den 17. november 1943, hvor Jørgen Røjel deltog.
JØRGEN RØJEL (1916-2007), modstandsmand, dr.med., forfatter, samfundsdebattør m.m. Aktiv på hospitalsskibet Jutlandia i 1951 i Korea, rejste med Røde Kors til Ungarn i 1956 og Congo i 1960 og var siden udsendt for Danida i Afghanistan i 1980’erne. På billedet ses Jørgen Røjel foran krigsmonumentet The Cenotaph i London, hvor de tilbageværende medlemmer af Holger Danske i 2000 nedlagde kranse til minde om de allierede soldater, der faldt under Anden Verdenskrig.
Categories:
Format:
Language:
Danish