Guldsmugleren fra Gilleleje
Description of book
Helge Brink Andersen er fisker og tjener gode penge.
Tiderne er med fiskeriet; alt, hvad der trækkes op af havet, kan sendes til Tyskland, der er afhængig af fødevareleverancer fra Danmark. Afregningerne når eventyrlige højder, fiskerne svømmer i penge.
Det er ikke kun fiskeriet, der kaster penge af sig, undertiden har han også andet end fisk i lastrummet: Hitlers uvenner og smuglergods, der omfatter alt lige fra cigaretter, klædestoffer og kuglelejer til brillanter og guldbarrer. Helge nyder godt af de gode tider, og i 1944 havner han i Gilleleje, hvor han bliver selvstændig fiskeskipper.
Smugleriet er en givtig indtægtskilde, og til kunderne hører blandt andre 1940’ernes storsvindlere, Linde og Hasselstrøm, kendt fra Edderkopsagen, Danmarkshistoriens største kriminalsag. Også tyske officerer, der har erkendt Tysklands forstående nederlag, er gode kunder. De har sikret sig jødeguld og andre gode sager, de vælger den såkaldte ”Flugtrute Nord” for at gemme sig i Sverige eller i Sydamerika, de vil ikke risikere at blive stillet for en krigsret, men guldsmugleriet får også betydning for de russere, der er flygtet til Vesteuropa efter revolutionen i 1917.
Det hele kulminerer, da Helge havarerer med sin kutter, og det får vidtrækkende konsekvenser.
Danske fiskere tjente enorme summer på fiskeriet og på smugleriet både under og efter besættelsen, de færreste blev opdaget, de fleste klarede skærene. De store penge indtjent på salget af fisk til besættelsesmagten kom til at danne grundlaget for nye investeringer til gavn for fiskeriet i årtierne efter Anden Verdenskrig.