Suomen pikkunisäkkäät
Hiiret, myyrät, päästäiset ja sopulit
Beschrijving van het boek
Luonto tutuksi!
Upeasti kuvitettu teos kertoo pikkunisäkkäiden merkityksestä ekosysteemissä ja tarjoaa huimasti tietoa eri lajien erityispiirteistä.
Pikkunisäkkäiden monimuotoinen joukko muodostaa valtaosan Suomen nisäkäslajistosta. Meillä elää yhteensä 26 pikkunisäkkääksi luokiteltavaa lajia, joista osa on hyönteissyöjiä ja osa jyrsijöitä.
Vaikka pikkunisäkkäät ovat kooltaan pieniä, niiden merkitys Suomen luonnossa on suuri. Ilman niitä monet petoeläimet olisivat pulassa, ja ne ovat avainasemassa myös luonnon monimuotoisuuden ja tasapainon ylläpitäjinä. Rotat, myyrät ja hiiret ovat tarjonneet myös haasteita ihmisten elämään niin metsä-, viljelys- ja varastotuhojen aiheuttajina kuin erilaisten tautien levittäjinä.
Onko myrkyllisen vesipäästäisen purema vaarallinen ihmiselle? Miksi metsäsopuleista vain neljännes on uroksia? Entä tekevätkö tunturisopulit 40 vuoden välein joukkoitsemurhia vai lähtevätkö ne vaeltamaan, koska eivät halua nähdä muita sopuleita?
Suomen pikkunisäkkäät vastaa näihin ja moniin muihin kiperiin ja kiehtoviin kysymyksiin. Samalla kerrotaan myös hauskoista kohtaamisista pikkunisäkkäiden kanssa.
Paavo Hellstedt (FT) on ollut nuoresta pitäen kiinnostunut erilaisista luonnonilmiöistä ja erityisesti eläimistä, siitä miten ne toimivat ja käyttäytyvät. Hän on väitellyt lumikon ja kärpän ekologiasta, käyttäytymisestä ja niiden yhteisöekologista vaikutuksista. Petojen tutkimuksen kautta hän on perehtynyt myös niiden saaliseläimiin ja jyrsijöiden ekologiaan.
Juha Laaksonen (FM) on YLEssä työskentelevä luontotoimittaja, tietokirjailija ja valokuvaaja. Laaksosen erikoisalaa ovat saaristo- ja kaupunkiluonto ja niiden monimuotoisuus. Viime vuosina hän on seurannut erityisesti pääkaupunkiseudun pesimälintujen käyttäytymistä. Retkillään Laaksonen on valokuvannut ja seurannut lintujen lisäksi erityisesti kaupunkinisäkkäiden elämää.