Bäste herrn, låt mig få leva: en överlevnadsberättelse
Beskrivelse av boken
När Max var ung pojke hämtades han och hans bror av tyska SS-män i sitt hem i Kielce, Polen, och tillsammans med många andra judiska pojkar fördes de till arbetsläger i Cieszanów. Senare hamnade Max i tvångsarbetsläger i Starachowice, vidare till förintelselägret Auschwitz-Birkenau och tvingades i krigets slutskede gå en dödsmarsch till det ökända koncentrationslägret Mauthausen i Österrike. Mer än sex och ett halvt år efter krigets utbrott befriades Max slutligen av amerikanska soldater i underlägret Ebensee. Han vägde då endast 24 kilo. Efter befrielsen försökte Max ta sig till det dåvarande brittiska mandatet Palestina, men hamnade i ännu ett läger på Cypern. Han upplevde senare staten Israels födelse och deltog i självständighetskriget 1948.
Denna bok beskriver på ett levande sätt Max resa, från livet som barn i en stad i Polen till nazisternas koncentrations-, arbets- och förintelseläger och vidare fram till befrielsen samt tiden därefter. Max Safir har bokstavligt talat upplevt helvetet på jorden. Om detta har han berättat. I skolor, på konfirmandutbildningar och på föreningsmöten. Nazistiskt barbari blev en del av hans tidigare liv. Outtröttligt har han fört vittnesmålet om övergrepp, arbetsläger och dödsmarscher vidare. Nu kommer hans bok, som blir ytterligare ett bidrag till att förhindra att det sker igen.
Max Safir överlevde, till skillnad från nästan alla andra polsk-judiska barn i hans generation. Hans berättelse är unik. Det är viktigt att lyssna till den.
Stéphane Bruchfeld, medförfattare till "Om detta må ni berätta"
En grupp riksdagsledamöter reste i Förintelsens spår genom överlevanden Max Safirs ögon via hans födelseort Bodzentyn, barndomen i Kielce och tiden i utrotningslägret Auschwitz-Birkenau. Max berättade naket om ondskan och jag hoppas att denna bok kommer att påverka andra lika starkt som Max berättelse påverkat mig.
Birgitta Ohlsson, f.d. EU-minister