Tålamod
Beskrivelse av boken
En omtalad kamerunsk roman som vann Prix Goncourt des lyceens 2021. Författaren utsågs till "årets kvinnliga författare" av Livres Hebdo i Ffrankrike samma år.
När Djaïli Amadou Amals roman Tålamod nominerades till Goncourtpriset, ett av världens mest prestigefyllda litteraturpriser, var det många som höjde på ögonbrynen. En kamerunsk författare somfortfarande publicerar sina böcker först på hemmaplan hör inte till vanligheterna i salongerna i Paris. I Kamerun och på många afrikanska marknader har Amal dock varit ett välkänt namn under lång tid, känd både för sina romaner och sin politiska aktivism. Genombrottet i Europa blev omedelbart efter nomineringen, och även om hon inte fick det stora Goncourtpriset så tilldelades hon Prix Goncourt des lyceens ett pris, som röstas fram av 2 000 franska gymnasieungdomar, vars röst i förkrossande majoritet föll på Djaïli Amadou Amals roman. Senare samma år blev hon också utsedd till Årets kvinnliga författare av tidningen Livres Hebdo.
I Tålamod får vi följa de tre kvinnorna Ramla, Hindou och Safira som var och en med sin egen röst gestaltar hur livet kan te sig för kvinnor från folkgruppen fulani, som lever i utkanten av Sahara. Här tvingas kvinnor systematiskt till underkastelse och misshandlas inom äktenskapet. De tre kvinnorna är på olika sätt rebeller i sin familjekrets och kämpar för att slippa frysas ut från de polygama hushåll de lever i bara de nu lyckas uppamma tillräckligt med tålamod förstås, ett tålamod de lärt sig hata och som är romanens tema. I rak och saklig ton berättar Amadou Amal om en social struktur som kan te sig oerhört främmande men som gång efter annan gör sig påmind även här i Sverige. Det är en hisnande modig och klarsynt roman som skänker hopp för kommande generationer.
Djaïli Amadou Amal är född 1975 i Maroua i norra Kamerun och är precis som sina romanhjältinnor uppväxt i en fulanifamilj, med egen erfarenhet av att bli bortgift. Hon debuterade 2010 och fick direkt ett stort genomslag i Kamerun. Sin berömmelse har hon använt för att bilda en organisation som uppmärksammar situationen för kvinnor i Sahel, det ökenområde hon kommer från. Tålamod har blivit obligatorisk läsning för kamerunska gymnasieelever.