Merking
Opis książki
"Testen" er en revolusjon - psykologisk, teknologisk og politisk. Den fastslår hvorvidt man har anlegg for empati og medfølelse - eller for umoral og asosial oppførsel. Det opprinnelige målet er å kunne behandle farlige mennesker før de blir farlige, men snart brukes informasjonen langt bredere. Den som vil kan registrere resultatene sine i et offentlig, åpent register. Politikere begynner å smykke seg med beståttmerking, stadig flere bedrifter blir empatisertifiserte. Nabolag og borettslag begynner å reservere seg mot umerkede individer og noen begynner å snakke om testing i allerede i grunnskolen. Snart er det Islandske samfunnet, i romanen satt en gang i nær framtid, et samfunn i dyp splittelse.
"Merking" er fortalt av fire stemmer. Læreren Vetur som rømmer fra en eks-kjæreste som strøk på testen, Eyja som får sparken fra et stort investeringsfirma fordi hun ikke bestod, psykologen Ólafur som kjemper for å gjøre testen obligatorisk for alle, og Tristan, ung aktivist som slåss for retten til ikke å bli testet.
«Knakende god. Islandske Frida Ísberg tegner et dystert og burlesk bilde av ei nær framtid.» Jon Rognlien, Dagbladet (Terningkast 5)
«Dystopisk og elegant (...) Isberg har sin originale og høyst spennende vri på hvordan et begynnende totalitært samfunn også behøver troverdige mennesker av kjøtt og blod. (...) Beskrivelsene av et opprør mot en absurd bestemmelse som dømmer folk til utenforskap, er rasende friskt og nifst beskrevet. Slik blir romanen, i en god oversettelse, høyst aktuell... .» Stein Roll, Adresseavisen (Terningkast 5)
«Med denne fabelen frå nær framtid om å finne sin plass i eit økosystem som vaklar mellom det menneskelege og umenneskelege, får islandsk folkelivsskildring eit nytt andlet.» Margunn Vikingstad. Morgenbladet
«Merking er en roman som både fascinerer og skremmer. Islandske Frída Ísberg romandebuterer på et vis som plasserer henne på den aller øverste hylla blant nåtidens og fremtidens forfattere.» Tor Hammerø, Nettavisen (Terningkast 6)
«Uhyggelig god. (...) Det er en svimlende god roman 31 år gamle Frída Ísberg har skrevet - godt oversatt også av den erfarne islandsk-oversetteren Tone Myklebost. (...) Det geniale i Ísbergs bok er at hun gir alle de ulike personene sine argumenter som gjør at vi glatt forstår hvorfor de tenker som de gjør. (...) Jeg tviler ikke på at dystopien hennes vil sette en støkk i lesere også i flere europeiske land.» Anne Cathrine Straume, NRK
«Frída Ísbergs har en særlig evne til å gå inn i hvert enkelt menneske og avdekke hva som driver dem, hvor nådeløs flokken er og hvor raskt en er villig til å gi slipp på grunnleggende rettigheter for ikke å bli støtt ut. Det er svært forståelig at hun ble tildelt Per Olov Enquist pris i 2022. (...) Romanen kjennes helt nå - med diskusjonen om polarisering, teknologi, «woke-kultur» og gutter som de store taperne i samfunnet. Og det uten at det er påklistret eller politisk korrekt, rett og slett fordi den diskuterer og tenker istedenfor å konkludere.» Hilde Slåtto, Vårt Land]]>